Jaargang 2, nummer 81, 11 november 2013

 

Microsoft maakt verwachting waar

Eric Poelmann
Toen ik begin dit jaar Microsoft (NASDAQ: MSFT) in de schijnwerpers heb gezet, kwam me dat thuis op een pittige discussie te staan. Mijn vrouw had het aandeel al jaren en was er niet zo blij mee. Het aandeel betaalt sinds een jaar of 10 weliswaar dividend, maar pas sinds 2010 krijgen de aandeelhouders elk jaar aanmerkelijk meer. De koers van het aandeel staat al jaren rond de $30, soms iets erboven, maar meestal flink eronder. En hoewel ze het aandeel nog steeds in haar portfolio had, zag ze het met Microsoft niet zo zitten. Over dat laatste verschilden we van mening. Goed, ik was geen jarenlange aandeelhouder van Microsoft en stond dus wat neutraler ten opzichte van het aandeel. En hoewel Microsoft bij zijn overnames geen al te gelukkige hand had gehad, gaf ik het aandeel het voordeel van de twijfel. Daarbij ging ik ervan uit dat de onderneming zijn winst kon laten stijgen door minder af te schrijven op ongelukkige overnames en dat de aandeelhouders die extra winst in handen zouden krijgen door dividendverhogingen en inkoop eigen aandelen. Welnu, de volgende dividendverhoging komt eraan. Microsoft gaat immers later deze maand 21,7% meer dividend uitbetalen en komt met een kwartaaldividend van 28 cent per aandeel. En de koers? Die tikte afgelopen week een top van $38,22 aan. Maar degenen die begin dit jaar het aandeel rond de $27 hebben gekocht, zitten op rozen met een dividendrendement van 4,1%. En er gaan nog veel dividendverhogingen komen.

Het dividend is niet de enige reden dat de koers zo in de lift zit, want Microsoft gaat binnenkort een nieuwe CEO benoemen. Er gaan geruchten dat dit Alan Mulally, de CEO van Ford gaat worden. Als dat gerucht bewaarheid gaat worden, voorspel ik opnieuw een flinke koersstijging van misschien wel 10%. De benoeming van Mulally zal door beleggers worden toegejuicht. Toen hij bij Ford aan het roer kwam in 2006, had die onderneming net een verlies van $17 miljard gemaakt in dat jaar alleen. In een paar jaar maakte Mulally Ford weer winstgevend. En nu heeft Ford een prachtige balans met meer cash dan schulden. Of Alan Mulally naar Microsoft komt of niet, het aandeel is zijn aanwezigheid in uw portfolio meer dan waard. Door de lage payout ratio zal het dividend de komende jaren blijven stijgen en dus hoort Microsoft thuis bij de meerderheid van de dividendbeleggers, mijn vrouw inclusief. Ik las onlangs een uitspraak van één van mijn collega’s die zei: “Don’t fool yourself. Invest in great businesses that raise their dividends every year like clockwork at inflation beating rates” (zoals Microsoft deze maand weer doet!).

Een nieuwsbrief, die vol staat met aandelen die regelmatig hun dividend verhogen, is GroeiDividend. Elke maand komt deze nieuwsbrief met een lijstje met toppers die koopwaardig zijn.
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann