Jaargang 2, nummer 89, 9 december 2013

 

De meest ondergewaardeerde aandelen (1)

Eric Poelmann
Wat zou u doen als u een euro kon kopen voor 50 cent? Precies, u zou niet lang twijfelen en zoveel kopen als u kon krijgen. Wat zou u doen als u aandelen kon kopen voor ongeveer de halve prijs? U moet hier even wat langer over nadenken, maar al gauw komt u tot de conclusie dat als u die aandelen koopt, u zich geen zorgen hoeft te maken om de bewegingen op de beurs. Zeker als dividendbelegger zou u een neus moeten ontwikkelen voor aandelen, die beneden hun intrinsieke waarde noteren. U legt de aandelen rustig weg, incasseert uw dividend en u maakt zich geen zorgen of de koers daarna hoog of laag staat. En als ze al erg hoog mochten staan, kunt u die aandelen altijd weer verkopen.

Ondergewaardeerd aandeel
“Buy low and sell high” is een oud beursgezegde, maar veel beleggers hebben met dat laatste nog wel eens problemen. Het gezegde klinkt simpel, maar in de uitvoering brengt het nog wel eens problemen. En het vinden van ondergewaardeerde aandelen kost ook nog wel eens moeite. Vandaag kom ik met een aandeel van een grote onderneming, dat in mijn ogen flink ondergewaardeerd is en dus de moeite waard om in te stappen. Ik heb het over Cisco Systems (NASDAQ: CSCO). Cisco is een bekende onderneming die deel uitmaakt van de Dow 30. De onderneming heeft een marktkapitalisatie van ongeveer $100 miljard. Cisco is gespecialiseerd in netwerkapparatuur, ofwel de hardware en de software om computers via internet met elkaar te verbinden.

Ontwikkeling free cashflow
Maar als belegger vind ik dat nog niet eens zo interessant. Het belangrijkste vind ik, dat Cisco als onderneming hoge marges genereert. In de afgelopen 3 jaar is de omzet gestegen van $36 miljard in 2009 naar $47 miljard in 2012. De winst is in die tijd ongeveer gelijk gebleven. Dat zou onder normale omstandigheden een waarschuwingssignaal moeten zijn, maar Cisco is er wel in geslaagd in diezelfde 3 jaar de free cashflow te laten oplopen van $8,9 miljard naar $11,5 miljard. Onder free cashflow wordt verstaan, de winst die de onderneming maakt minus de investeringen in nieuwe fabrieken en machines. Met die free cashflow heeft Cisco een indrukwekkende balans opgebouwd. De cash is in die 3 jaar opgelopen van $26 miljard naar $49 miljard. Om dat in een kader te plaatsen, reken ik de cash om naar cash per aandeel en dan kom ik uit op $9,20 per aandeel. En dat is bijna de helft van de koers. En zelfs als we daar de schulden van aftrekken, blijft er nog een bedrag over van $6 per aandeel, ofwel ongeveer 30% van de koers.

Miljarden terug naar aandeelhouders
Als belegger wil ik wel weten wat Cisco doet met al dat geld. Natuurlijk geeft zoveel cash per aandeel een goede veiligheidsmarge als het om de koers gaat. Maar net als op een spaarrekening, brengt al die cash weinig op. Daarom is het belangrijk te weten of de onderneming met het geld iets doet, dat voor beleggers een beter rendement oplevert. Cisco geeft miljarden terug aan zijn aandeelhouders. De onderneming heeft als missie, dat grote hoeveelheden aandelen worden ingekocht. In 2001 had Cisco nog 7,3 miljard aandelen uitstaan. Nu zijn dat er nog 5,3 miljard. Dus een dikke 25% minder in 10 jaar tijd. En bij die inkoop eigen aandelen is het niet gebleven. In 2011 begon de onderneming dividend uit te betalen en dat werd in snel tempo verhoogd. Van 6 cent per kwartaal in 2011 naar 17 cent dit jaar wat een dividendrendement betekent van 3,2%. En bij een winst van $1,84 per aandeel, betekent dat een payout ratio van 37%. Genoeg ruimte dus om het dividend verder te verhogen. Dat maakt Cisco zo interessant.

Goede graadmeter
Vraag je aan beleggers waar ze naar kijken bij de beoordeling van een aandeel, dat komen ze het meest met de koers/winst verhouding. Dat geeft een redelijke beoordeling, maar het zegt niet alles. Het houdt bijvoorbeeld geen rekening met cash en schulden. En bij Cisco zegt de koers/winst verhouding eigenlijk heel weinig. Cisco is gemeten naar cash en schulden één van de goedkoopste grote ondernemingen op de beurs. En omdat de prognoses die de onderneming onlangs gaf wat tegenvielen, is het aandeel nu wel erg goedkoop. Een ondergewaardeerd aandeel dus, dat zeker uw aandacht verdient. Volgende week maandag krijgt u nog een aandeel, dat in mijn ogen sterk ondergewaardeerd is.
 

Share this page 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann