Jaargang 3, nummer 2, 6 januari 2014

 

De fundering onder een succesvol portfolio

Eric Poelmann
Ik vergelijk een portfolio van aandelen wel eens met een gebouw. Want een gebouw staat alleen stevig, als er een goede fundering onder zit. Datzelfde geldt voor een portfolio van aandelen. Als u niet die speculatieve belegger bent, die alleen gokt op koerswinsten, dan is een goede fundering onder uw portfolio een eerste vereiste. Zo’n fundering wordt aangebracht door een aantal aandelen, die je eigenlijk in elke degelijke portfolio moet terugvinden. Alleen dan bent u verzekerd van voldoende stabiliteit en continue succesvolle groei. Ik noem die aandelen de basisaandelen. Ze bieden voldoende zekerheid en ze kunnen uw portefeuille verzekeren van groei. Zowel in waarde als in opbrengst.

Die basisaandelen zouden 50% tot 80% van uw portfolio moeten uitmaken. Het juiste percentage is een beetje afhankelijk van uw doelstellingen en de kunst om te kunnen omgaan met risico’s. Het gemakkelijkst gaat dat met S&P 500 SPDR ETF (NYSE; SPY), een ETF die de belangrijkste aandelen op de Amerikaanse beurs vertegenwoordigt en resultaten behaalt die min of meer gelijk zijn aan het beursgemiddelde. Maar als u ook maar een klein beetje eerzuchtig bent, wilt u natuurlijk meer halen dan het beursgemiddelde. Dat kan, maar er zijn iets meer risico’s aan verbonden. Niet omdat u in dan riskante aandelen moet kopen, maar omdat het per definitie riskanter is om een paar aandelen te bezitten in vergelijking met een groter mandje van aandelen zoals een ETF.

Aandelen met een groeidividend bieden een goed uitgangspunt voor betere resultaten dan het ETF mandje. Daarvoor moeten die aandelen wel aan vijf van de zes volgende voorwaarden voldoen:

  • een bedrijf moet minimaal 5 keer in de afgelopen 12 jaar zijn dividend hebben verhoogd;
  • 25 jaar aan één stuk dividend hebben uitgekeerd;
  • de winst moet minimaal in 7 van de afgelopen 12 jaar zijn gestegen;
  • het aandeel moet minimaal een S&P quality ranking "A" hebben;
  • er moeten minimaal 5 miljoen verhandelbare aandelen op de beurs zijn en
  • minimaal 80 institutionele beleggers moeten het aandeel in hun portefeuille hebben.

Het lijkt allemaal eenvoudig om dit zelf uit te zoeken, maar het is meer werk dan u denkt. Zeker als u honderden aandelen op deze criteria moet doorlopen. GroeiDividend heeft dit huiswerk allemaal gedaan en 256 Alsmaar Meer Dividend Betalers op een lijst samengevoegd, die aan deze criteria voldoen. De lijst staat op de website van deze nieuwsbrief. Als u meer over GroeiDividend wilt weten, kunt u dat hier vinden. Op deze lijst staat ook per aandeel aangegeven, of het aandeel over- dan wel ondergewaardeerd is.

Om u een beetje op weg te helpen geef ik u één ondergewaardeerd aandeel. Dat is Procter & Gamble (NYSE: PG). Het gaat hier om een bedrijf dat al 176 jaar bestaat en de afgelopen 57 jaar elk jaar weer zijn dividend heeft verhoogd. De onderneming verkoopt zijn producten in meer dan 180 landen en behaalt daar een omzet mee van $84 miljard. Procter & Gamble bezit tal van bekende merknamen. Die merknamen alleen zijn verantwoordelijk voor 90% van de omzet en de winst en 25 van die merknamen genereren elk jaar weer meer dan $1 miljard winst. Een dergelijk aandeel zou in de portfolio van elke serieuze belegger moeten zijn opgenomen. Maar omdat het raadzaam is uw risico wat meer te spreiden, zou u eigenlijk minimaal 10 AMDB’s in uw portfolio moeten hebben.  

Share this page 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann