Jaargang 3, nummer 14, 17 februari 2014

 

Interessante spin-off

Eric Poelmann
Alsmaar Meer Dividend Betalers lijken vaak saaie aandelen. En dat zijn ze misschien ook wel, behalve dan dat ze elk jaar een hoger dividend uitbetalen. Maar soms zijn er onder de aandelen met een groeidividend ook interessante ontwikkelingen. Zo kwam het Amerikaanse Occidental Petroleum (NYSE: OXY) afgelopen dagen twee keer in het nieuws. Eerst kwam de onderneming met de mededeling dat het kwartaaldividend met 12,5% wordt verhoogd van 64 cent naar 72 cent per aandeel. Daarmee komt het dividendrendement op 3% bij een sterk gestegen slotkoers van $95,76 afgelopen vrijdag. Mijn inschatting is, dat de onderneming nog wel even door zal gaan met het optrekken van het dividend, want met een payout ratio van 39,3% is daar nog alle ruimte voor.

Californie wordt afgesplitst
Maar de dividendaankondiging was niet het meest interessante nieuws rond Occidental. Vrijdag kwam de onderneming met het nieuws dat de activiteiten in Californië worden afgesplitst, waarna twee ondernemingen overblijven die elk een beursnotering hebben. Occidental verwacht dat de afsplitsing eind dit jaar of begin volgend jaar kan worden afgerond. Het hoofdkwartier van Occidental verhuist van Los Angeles naar Houston, terwijl de Californische activiteiten vanuit de staat zelf worden aangestuurd. Eens dat de afsplitsing een feit is, zal de Californische onderneming gelijk de grootste olie- en gasleverancier zijn van deze staat. De Californische activiteiten van Occidental genereerden in 2013 een omzet van $4,3 miljard. In totaal maakte Occidental een omzet in 2013 van $24,46 miljard.

Koers kan flink stijgen
Volgens Barron’s kan de opsplitsing de koers een potentieel geven van 25%, want de opsplitsing komt nadat Occidental voor $1,4 miljard een aantal gasbronnen heeft verkocht. De opbrengst daarvan zal worden gebruikt om eigen aandelen in te kopen. Dat kan de koers een extra impuls geven. Als alle verschillende activiteiten van Occidental bij elkaar worden opgeteld, zou de onderneming een waarde hebben van $120 per aandeel. Door de spinn-off en de verkoop van bezittingen, kan Occidental straks voor zo’n $17 miljard eigen aandelen inkopen. Dat is bijna een kwart van de $77 miljard, die de onderneming nu waard is. Als dat gebeurt, kan de koers van het aandeel flink omhoog en is een aankoop van het aandeel het overwegen waard, en dus niet alleen vanwege de jaarlijkse dividendstijging. 

Wilt u meer weten over Alsmaar Meer Dividend Betalers, dan kunt u terecht bij GroeiDividend. Deze nieuwsbrief komt elke maand met een aantal toppers uit een lijst van 256 aandelen, die regelmatig hun dividend optrekken. De lijst kunt u vinden op de website van GroeiDividend.


Share this page   

Hartelijke groet,

Eric Poelmann