Jaargang 3, nummer 16, 26 februari 2014

 

Een positief signaal

Eric Poelmann 
In Amerika bestaat een leuke uitdrukking: “Never trust a skinny cook”. Een kok die immers de lekkerste gerechten wil maken, loopt veel te proeven en zal dus ook een paar pondjes zwaarder wegen alleen al vanwege zijn beroep. Maar is dat bij ondernemingen niet hetzelfde? Ik koop liever aandelen in een onderneming, waar de CEO een flink pak aandelen van de onderneming waarvoor hij werkt, in zijn eigen portfolio heeft. Als een onderneming eigen aandelen inkoopt, is dat al een goed teken. Een nog veel beter teken is het als insiders, zoals de grote baas, hun eigen geld in de onderneming steken. Want uiteindelijk weten bestuursleden, directeuren en CEO’s als geen ander, hoe hun onderneming ervoor staat. Wie begrijpt Apple beter dan Tim Cook, wie begrijpt Facebook beter dan Mark Zuckerberg en wie begrijpt Google beter dan Larry Page. Deze mensen hebben immers toegang tot informatie, die u en ik niet hebben. Dat werd de afgelopen week duidelijk, toen bekend werd dat Facebook de overname van WhatsApp aankondigde. Een zet waar niemand in deze vorm op gerekend had en die voor Wall Street als een volkomen verrassing kwam.

Insiders kopen niet zomaar
Beursondernemingen hoeven niet alles aan de buitenwereld bekend te maken en het was een goed bewaard geheim dat Facebook deze grote overname aan het voorbereiden was. Het is dus zaak goed op te letten hoe insiders zich gedragen. Daarbij let ik er niet zo op als insiders aandelen verkopen. Kunnen die verkopen op moeilijkheden duiden? Zeker wel, maar het kan ook betekenen, dat de verkoper wat meer spreiding in zijn portfolio aanbrengt, of dat hij voor andere uitgaven staat. Verkopen van insiders zijn dus niet bij voorbaat een negatief signaal. Daarentegen zijn aankopen van insiders veel informatiever. Je investeert immers maar voor één reden in een aandeel: Je vindt het aandeel ondergewaardeerd en je denkt, dat de koers omhoog gaat. En als een CEO of CFO koopt, kun je ervan overtuigd zijn, dat zij dat niet zomaar doen. Onderzoek bewijst dat ook. Zo heeft een onderzoek van de University of Illinois aangetoond dat aandelen met hoge insider aankopen, het historisch 4,8% beter doen dan het marktgemiddelde in het jaar na die insider aankopen.

Elke maand dividend
Dat signaal wordt nog sterker, als niet alleen de CEO aandelen van de eigen onderneming koopt, maar ook andere leden van het management team. Een aandeel dat de afgelopen maanden opviel door hoge insider aankopen, is American Realty Capital Properties (NASDAQ: ARCP). Hier werden door 6 verschillende insiders 90.100 aandelen gekocht op een gemiddelde koers van $13,31 voor een totaal bedrag van $1,2 miljoen. American Realty is een Real Estate Investment Trust (REIT) en investeert in kleinere gebouwen met huurders in de retail sector. De koers van het aandeel staat wat onder druk sinds de FED aankondigde te gaan taperen. Maar het feit dat insiders het aandeel juist nu kopen, is een signaal dat de tapering door de FED niet zulke grote gevolgen voor een onderneming als American Realty heeft.

Het aardige van REIT’s is, dat ze 90% van hun resultaat moeten uitkeren aan de aandeelhouders. De belangrijkste indicator voor het resultaat bij een REIT zijn de funds from operations (FFO) en niet de winst, want die wordt bij onroerend goed ondernemingen sterk beïnvloed door afschrijvingen. De onderneming is onlangs samengegaan met Cole Real Estate en dat maakt het beeld een beetje diffuus. Maar het feit dat insiders zoveel aandelen van de eigen onderneming kopen, geeft vertrouwen. Bovendien betaalt American Realty elke maand dividend. Ik vind dit ook een positief teken. Ondernemingen die elke maand dividend uitbetalen, communiceren over het algemeen beter met hun aandeelouders dan ondernemingen, die elk kwartaal of halfjaar een uitkering aan hun aandeelhouders doen. Daarmee kunt u als aandeelhouder sneller reageren als de omstandigheden dat vereisen. Bovendien is het effectief rendement iets hoger, omdat het dividend sneller wordt uitbetaald.

Er is nog een teken dat de zaken bij American Realty goed gaan. De onderneming heeft eerder de maand het dividend met 6,4% verhoogd naar $1 op jaarbasis. Dat betekent een maandelijks uitkering per aandeel van 8,333 cent en een dividendrendement van 7%. Onder $15 is American Realty zeker een overweging waard. 

Een nieuwsbrief, die zich onder meer specialiseert op REIT’s , is The Dividend Factory. Deze nieuwsbrief concentreert zich op aandelen, die meer dividend uitbetalen dan gemiddeld. Als u meer over deze nieuwsbrief wilt weten, klik dan hier.  


Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann