Jaargang 3, nummer 23, 27 maart 2014

 

Een GroeiAandeel in de voedselsector

Eric Poelmann
Eten doen we elke dag, of het nu goed gaat met de economie of wat minder. Grote landen als China en Amerika zorgen ervoor dat hun ingezetenen nooit honger hoeven te lijden, want honger betekent onrust. Daarom ben ik over het algemeen enthousiast over bedrijven in de voedselsector. Vandaag wil ik u een bedrijf voorstellen, dat zijn voetsporen heeft verdiend. Niet alleen als het gaat om de producten die de onderneming maakt, maar ook als het gaat om de relatie met zijn aandeelhouders. Ik heb het over Lancaster Colony (NASDAQ: LANC). Deze onderneming is een producent van salade dressings, sauzen, groente en fruit dips, voorgebakken diepvriesbrood, pasta’s en croutons.

Wal-Mart grootste klant
De onderneming duidt zichzelf aan als een producent van specialiteiten. Lancaster Colony brengt zijn producten onder een aantal merknamen zoals Mama Bella. Namen die overigens in Amerika bekender zijn dan bij ons. Daarnaast levert de onderneming aan supermarkten en distributeurs, die de artikelen vervolgens weer verkopen onder eigen merk. De grootste afnemer is Wal-Mart, die voor 23% van de omzet bij Lancaster Colony zorgt. De onderneming is niet één van de bekende grote bedrijven die we regelmatig in het nieuws tegenkomen, maar Lancaster Colony behoort wel tot de 16 Amerikaanse bedrijven, die al meer dan 50 jaar het dividend verhogen. Ik vind dit een indrukwekkend cijfer. Reden om iets dieper in dit aandeel te duiken.

Lage payout ratio
Om bij het dividend te blijven, Lancaster heeft al 51 jaar lang zijn dividend verhoogd. Dus ook al voordat het aandeel in 1990 naar de beurs ging. De laatste vier jaar was de dividendverhoging gemiddeld 9,6%. En ondanks dat heeft het aandeel een payout ratio van maar 43,2%. Genoeg ruimte dus om het dividend nog jarenlang verder te verhogen. Het dividendrendement is een bescheiden 1,8% maar als u het aandeel nu koopt, zal dat de komende jaren steeds hoger worden. Het aandeel heeft nog een aantal aantrekkelijke kenmerken. Zo heeft Lancaster Colony geen schulden. Er zijn dus geen betalingsverplichtingen die voorgaan op het dividend aan de aandeelhouders. Ik vind Lancaster Colony een simpele onderneming. Het is geen onderneming, die de wereld moet veranderen met de nieuwste technische snufjes. Ze kennen hun product, ze kennen hun afzetkanalen en doen geen grote experimenten. Door bij hun core business te blijven, geven ze min of meer een garantie op het toekomstige dividend. Omdat Lancaster Colony voedselproducten maakt, is de onderneming ook redelijk bestand tegen recessies. Voordeel is hier ook, dat de onderneming aan Wal-Mart levert. Tijdens de laatste recessie hebben we gezien, dat juist Wal-Mart zich redelijk door de moeilijke periode heen wist te slaan.

Sterke balans
Wat ik ook opvallend goed vind bij Lancaster Colony, is dat 32% van de aandelen in handen is van het management. Bij veel bedrijven op de beurs is maar een klein deel van de aandelen in bezit van het management. De meeste aandelen zijn verspreid over duizenden eigenaren. Omdat de controle zo verdeeld is, kan de leiding over het algemeen doen wat ze wil. En bij bedrijven, waar veel aandelen bij het management zitten, worden over het algemeen hogere dividenden betaald. Tenslotte heeft Lancaster Colony een sterke balans. Dat komt onder meer door de verkoop van de kaarsendivisie, die minder rendeerde dan de rest van de onderneming. Daarmee heeft de onderneming meer dan $200 miljoen aan cash op de balans staan. Ik verwacht, dat de onderneming binnenkort enkele overnames zal aankondigen. Met name in de broodsector. En ook in de pasta’s zijn kansen. Nu de kaarsendivisie is verkocht, kan de onderneming zich helemaal concentreren op voedsel. Daar ligt ook de competentie van Lancaster Colony. De onderneming wil nog nadrukkelijker aanwezig zijn in de keuken.
 

 Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann