Jaargang 3, nummer 29, 16 april 2014

  

Marktleider in geldautomaten

Eric Poelmann
De hofleverancier van geldautomaten in Amerika is Diebold (NYSE: DBD). Wie mocht denken dat het met die geldautomaten om een vrij nieuwe onderneming gaat, heeft het mis. Diebold bestaat al sinds 1859 en draagt nog altijd de naam van zijn oprichter. Carl Diebold was van origine een slotenmaker en specialiseerde zich in het maken van brandkasten en kluizen voor banken in Ohio. Diebold werd echt bekend na de enorme brand, die in 1871 een groot deel van Chicago verwoestte. De brand duurde twee dagen en legde een derde van deze stad plat, waaronder het zakendistrict van Chicago. Onder de rokende puinhoop werden 878 brandkasten van Diebold teruggevonden. En in al die brandkasten was de inhoud onaangetast.

Van kluis naar geldautomaat
Bankiers waren vol lof over de producten van Diebold en het gevolg was een enorme vraag uit de bankwereld. De banken zochten bescherming. Niet alleen tegen brand, maar ook tegen roofovervallen en Diebold benoemde Eliot Ness, de beroemde misdaadbestrijder, in 1944 tot voorzitter van haar directie. Tijden veranderen en daarmee ook de missie van Diebold. Het accent van de onderneming werd verlegd naar preventie tegen bankovervallen. Diebold ontwikkelde voor de kluizen van de banken sloten met een tijdsvertraging en kwam als eerste met traangasbescherming voor bankkluizen. Maar de grootste aanpassing kwam in de jaren 70 toen de geldautomaat zijn intrede deed. Twintig jaar later produceerde Diebold de helft van alle geldautomaten in Amerika en vandaag is de onderneming de nummer één in geldautomaten ter wereld. Het bedrijf maakt overigens nog talloze andere producten ter bescherming van geld en sierraden.

Smartphone in plaats van pinpas
In zijn core business is er bij Diebold niet veel veranderd. Er is meer geld en dus is er meer te beschermen en daarmee bleef Diebold als onderneming groeien. Had de onderneming in 1952 nog een omzet van $18 miljoen, nu zit Diebold op een omzet van zo’n $3 miljard. De komst van de geldautomaat was misschien wel de grootste verandering bij Diebold, maar ook hier staat het bedrijf niet stil. De grootste handicap van de geldautomaat is immers het gebruik van de pinpas. Want hoe vaak komt het niet voor, dat die pinpas wordt gekopieerd en ook de pincode door criminelen wordt bemachtigd. De onderneming zegt daar nu iets op gevonden te hebben. Pinpas en pincode worden overbodig! Met behulp van de smartphone kan straks geld uit de automaat worden gehaald. Volgens Diebold wordt de veiligheid rond de geldautomaten hiermee aanzienlijk vergroot. Of dat ook zo is? De tijd zal het leren, maar de onderneming heeft in ieder geval de reputatie goede producten te ontwikkelen.

Overname kandidaat
Diebold heeft niet alleen een reputatie op het gebied van bescherming van ons geld, de onderneming heeft ook een reputatie als het gaat om de goede relatie met zijn aandeelhouders. Want met de constante groei van de omzet is ook het dividend gestegen. Al 59 jaar lang verhoogt de onderneming elk jaar zijn dividend en daarmee heeft Diebold een naam onder de Alsmaar Meer Dividend Betalers. Ook tijdens de financiele crisis bleven dividendverhogingen niet uit. In 2007 betaalde Diebold nog een dividend van 94 cent per aandeel, nu is dat $1,15. Daarmee komt het dividendrendement uit op 2,95%. De onderneming heeft een sterke balans met $570 miljoen in cash. Dat is gelijk aan $9 per aandeel. Diebold is geen grote onderneming met een kapitalisatie van $3,8 miljard. Dat maakt de onderneming ook nog eens een interessante overnamekandidaat. Een betrouwbare dividendbetaler met een speculatief tintje. Het aandeel staat wat hoog na de goede resultaten over het vierde kwartaal, maar mocht de correctie doorzetten, dan is het aandeel rond $36 de moeite waard voor de dividendbelegger. 

 

 Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann