Jaargang 3, nummer 33, 19 mei 2014

  

Een niche in de woonmarkt

Eric Poelmann
Tijdens en na de crisis is er op de Amerikaanse woonmarkt heel veel veranderd. Hadden we voor 2008 een situatie dat iedereen een hypotheek kreeg en dus een huis kon kopen, nu is dat totaal anders. Een hypotheek krijgen is niet zo simpel meer en veel huizen worden niet meer door particulieren gekocht maar door investeerders. Zelf heb ik een paar huizen gekocht in Las Vegas en die worden nu verhuurd aan die mensen, die op dit moment geen huis kunnen kopen bij gebrek aan financiering. Ongeveer 60% van de huizen in het kleinere segment wordt op dit moment verkocht aan investeerders. Voor beleggers, die in onroerend goed willen investeren, biedt de gewijzigde markt dus kansen. Maar niet alleen voor beleggers die direct in huizen willen investeren. Ook via de beurs zijn er kansen. Daarvoor is wat meer oriëntatie op de ontwikkelingen op de Amerikaanse onroerend goed markt wel noodzakelijk.

Alles moet kleiner!
In de periode 1980 tot 2007 werden Amerikaanse huizen groter en groter. En die werden gebouwd op de kleinst mogelijke stukjes grond, zodat die grote huizen dicht tegen elkaar werden gebouwd. Na de crash in het onroerend goed in 2008 begonnen consumenten kleinere huizen te zoeken, die gemakkelijker en goedkoper konden worden onderhouden. En op dezelfde manier als we een trend hebben gezien naar groter en groter, zien we nu een trend naar kleiner en kleiner. Daarbij komen we in Amerika uiteindelijk uit in de mobile home sector. Mobile homes is een sector, die we in Nederland niet kennen. Ja, we kennen woonwagenkampen, maar dat is niet vergelijkbaar met de mobile home sector. Mobile homes zijn niet zo gemakkelijk te verrijden als de naam doet vermoeden. Het zijn in de regel prefab huisjes, die naar een standplaats in een speciaal aangelegd park worden vervoerd en daar blijven staan. Het zijn dus de goedkoopste huizen op de Amerikaanse woonmarkt.

Goedkoop wonen
In 2012 woonde 6% van de Amerikanen in mobile homes. En natuurlijk zit Warren Buffet in de mobile woonmarkt. Hij heeft al in 2003 geïnvesteerd in Clayton Homes, de grootste fabrikant van mobile homes. Op dit moment zien we een beweging, waarbij de private equity fondsen investeren in de mobile home parken. Sam Zell’s Investment Trust en de Carlyle Group zijn daar voorbeelden van. Er zijn een aantal duidelijke trends, die erop wijzen dat in de mobile home parken toekomst zit. Op de eerste plaats wordt alles kleiner. Ikea heeft hier zelfs een 100 square foot concept. Veel consumenten zien dit als een grote kans. De mobile homes zijn het ultieme als het over klein wonen gaat. Daarnaast proberen veel gezinnen de ellende van de crisis te boven te komen. Deze consumenten krijgen geen hypotheek en kunnen zich dus geen huis veroorloven. Een mobile home is een alternatief met een huur van ongeveer $400. Deze huur is veel lager dan die van een appartement. De rente voor hypotheken is stijgende. Daarmee komen nog minder consumenten voor een hypotheek in aanmerking. En daarmee wordt dus de vraag naar goedkoop wonen nog groter.

Gespecialiseerde REIT
De kleine belegger kan van deze trend profiteren met de aankoop van een REIT, die op mobile home parken gespecialiseerd is. Zell’s Equity LifeStyle Properties (NYSE: ELS) is zo’n REIT. Met een marktkapitalisatie van $3,4 miljard is dit de grootste onderneming op dit terrein in Amerika. Deze REIT heeft 400 parken met ongeveer 140.000 standplaatsen. In het afgelopen kwartaal werd een omzet van $714,6 miljoen gerealiseerd. Het aantal standplaatsen groeide met 6%. De REIT heeft een dividendrendement van 3%, waarbij moet worden aangetekend, dat het dividend regelmatig naar boven wordt aangepast. Het dividendrendement is niet hoog, maar daar staat tegenover, dat zowel dividend als koers in de lift zitten.

Wilt u in een REIT investeren met een hoger rendement, dan heeft The Dividend Factory vast wel een paar tips voor u. Deze nieuwsbrief is gespecialiseerd in hoog dividend. 

 Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann