Jaargang 3, nummer 36, 28 mei 2014

 

Aantrekkelijke BDC!

Eric Poelmann
De aandelenmarkten blijven maar stijgen. Zeker in Amerika, waar we record na record zien. Vaak is dit een veeg teken. Regelmatig hoor ik collega’s zeggen dat de beurzen deze zomer een correctie van 10% tot 15% moeten laten zien. En als specialist moet ik ze gelijk geven. Maar hoe meer collega’s dit roepen, hoe meer ik ga twijfelen of die correctie er ook inderdaad komt. De rente blijft laag en is de laatste tijd eerder gedaald dan gestegen. En steeds meer spaarders zoeken hun heil in aandelen, omdat daar meer te halen valt dan op een spaarrekening. Dat jaagt de koersen verder omhoog en op elke kleine correctie volgt direct weer een nieuw record.

Financiering van bedrijven
Op mijn verlanglijstje staat al enige tijd een aandeel, dat de afgelopen weken in mijn ogen onterecht in een koersdip zat en daar nu begint uit te kruipen. Ik heb het over Prospect Capital Corp (NASDAQ: PSEC), één van de grootste BDC’s in Amerika. Een BDC is een Business Development Company. De BDC fungeert als een soort bank voor kleine en middelgrote bedrijven, die financiering nodig hebben voor uitbreidingen en overnames, maar daarvoor bij een bank niet terecht kunnen. De BDC verleent ondernemers die leningen onder een aantal strikte voorwaarden, waarbij die leningen in rang hoger staan dan gewone leningen. Ook is de rente variabel, dus stijgt de marktrente, dan stijgt de rente voor de leningen ook. En dat terwijl BDC’s als Prospect Capital Corp geld ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen of leningen, met een lagere vaste rente. Stijgt de marktrente, dan stijgt dus ook de winst van de BDC. Daarnaast eist de BDC een strikte controle op door of een zetel in het bestuur, of in de raad van toezicht van de onderneming. De BDC kan ook op een riskantere manier deelnemen door aandelen te kopen van een onderneming en die later met flinke winst weer te verkopen of naar de beurs te brengen.

Extra voordeel voor Nederlanders
Aandeelhouders profiteren van de goede ontwikkelingen bij BDC’s, want de BDC hoeft in Amerika geen vennootschapsbelasting te betalen en moet 90% van zijn winst aan de aandeelhouder uitkeren. Nederlandse aandeelhouders profiteren hier extra, omdat hun dividendbelasting beperkt blijft tot de 15% withholding tax, die bovendien verrekend kan worden met de belasting in box 3, terwijl Amerikanen progressief via de inkomstenbelasting worden afgerekend. Prospect Capital betaalt $1,32 dividend per jaar en keert dat maandelijks met een dividend van iets meer dan 11 cent uit. Bovendien stijgt dat dividend elke maand een fractie. In juni bijvoorbeeld is het dividend 11,045 cent per aandeel, in juli wordt dat 11,0475 cent en in augustus 11,05 cent.

Risico
Beleggen in Prospect Capital is niet geheel zonder risico, maar daar staat dus een genereus dividend van 13,2% tegenover. Tijdens de laatste crisis steeg het aantal leningen met een betalingsachterstand van meer dan 90 dagen tot 5,8% van de portfolio. Maar nu het met de economie weer beter gaat, zijn de leningen met een betalingsachterstand gedaald tot 1,9% in 2012 en 0,3% nu. Prospect Capital heeft dat resultaat weten te bereiken door de aanvragen aan een buitengewoon strenge keuring te onderwerpen. Elk jaar krijgt de onderneming via haar netwerk van relaties zo’n 3000 aanvragen, waarvan maar 2% door de eerste keuring komt. Uiteindelijk worden per jaar 30 tot 50 nieuwe financieringen afgesloten. Hoe succesvol deze BDC is, blijkt wel uit de ontwikkeling van het inkomen dat Prospect Capital heeft gegenereerd sinds de onderneming een beursnotering heeft. In 2004 was dat $2,4 miljoen en dit jaar zal dat naar verwachting oplopen tot $364,1 miljoen. Afgelopen kwartaal werden de bezittingen van de onderneming gewaardeerd op $10,68 per aandeel. Bij een slotkoers van $10,10 afgelopen vrijdag, krijgt u dus in feite een korting van 5,5% op de intrinsieke waarde van het aandeel.

Koopmoment
Waarom zat de koers de afgelopen weken in een dip? De SEC heeft een nieuwe accounting regel uitgevaardigd, die de onderneming dwingt bepaalde posten op haar balans te consolideren. Prospect heeft tegen die regel overigens beroep aangetekend. Beleggers zijn over die ontwikkeling wat zenuwachtig geworden en dat heeft de koers van het aandeel onder druk gezet. Ik denk dat deze koersdruk overtrokken is, omdat de regel geen enkele invloed heeft op het inkomen van de onderneming, de mate van financiering en het dividend. En omdat het laatste voor mij van belang is, ben ik koper van het aandeel voor een hoog dividend.

Hoogdividend is een specialiteit van The Dividend Factory van collega Paul van den Heuvel. Deze nieuwsbrief heeft nog meer BDC’s in de portfolio staan. Interessant omdat spreiding heel belangrijk is. Als u hierover meer wilt weten, klik dan hier.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann