Jaargang 3, nummer 39, 9 juni 2014

 

Het ene dividend is het andere niet!

Eric Poelmann 
Vaak hoor ik van beleggers de vraag, waarom genoegen nemen met een dividend van 3% als ik ook een dividend van 8% kan krijgen. Zonder verder achtergronden te kennen, zou ik zeggen, koop aandelen met een dividendrendement van 8%. Aandelen met een dergelijk hoog percentage noemen wij Hoog Dividend aandelen. Dit soort aandelen zijn goed als u nu een alternatief zoekt voor de lage rente, die u op spaarrekeningen krijgt. Er zijn allerlei Hoog Dividend aandelen. Sommige aandelen hebben een hoogdividend, omdat beleggers inschatten, dat er bijzondere risico’s aan die aandelen zitten. Omdat bijvoorbeeld het dividend gevaar loopt of omdat een onderneming niet trendy is en het gevaar bestaat dat de omzet terugloopt. Teveel schulden kan ook een oorzaak zijn dat de koers van een aandeel laag staat ten opzichte van het uitgekeerde dividend.

Er zijn ook heel andere oorzaken. Zo moeten REIT’s en BDC’s 90% van hun winst uitkeren. Dat resulteert in hoge dividenden, maar deze aandelen hebben daarentegen niet zoveel koerspotentie. Ook preferente aandelen betalen in de regel hoge dividenden uit, maar daar is eigenlijk sprake van een soort obligaties en veel brokers rekenen deze dividenden af als rente en houden daarop ook geen belasting in. Beleggen in Hoog Dividend aandelen is bedoeld voor beleggers, die onmiddellijk inkomen nodig hebben. In de rente-omgeving anno 2014 een echt alternatief voor sparen.

Een ander soort dividend wordt betaald door de Alsmaar Meer Dividend Betalers. Dat zijn ondernemingen, die er een gewoonte van maken elk jaar het dividend te verhogen. Beleggen in aandelen met een groeidividend is vergelijkbaar met wat vroeger bij de banken een klimspaarrekening was. GroeiDividend aandelen zijn momenteel erg populair. Beleggers kopen deze aandelen, omdat ze zien dat de rente nog heel lang heel laag gaat blijven. En met heel lang denk ik aan 20 jaar of zelfs langer. Dat betekent dat spaarrekeningen niets opleveren, zeker als we de inflatie en de vermogensbelasting incalculeren. Veel Alsmaar Meer Dividend Betalers keren een hoger dividend uit dan u als rente op uw spaarrekening krijgt. Omdat beleggers GroeiDividend aandelen massaal opkopen, lopen de koersen van deze aandelen nog altijd op. En bij een gelijkblijvend dividendrendement, lopen de koersen elk jaar verder op omdat zij dividend gerelateerd zijn. Dit soort aandelen zijn geschikt voor beleggers, die in kwaliteit willen beleggen en een lange termijn visie bij hun belegging hebben. Gemeten aan de kostprijs kunnen de dividendrendementen bij groeidividend aandelen gemakkelijk oplopen tot 10% en meer. Maar daar is wel geduld voor vereist.

Wij hebben voor elke dividendliefhebber wat in huis. GroeiDividend is een nieuwsbrief met uitsluitend Alsmaar Meer Dividend Betalers. Deze nieuwsbrief heeft een paar aardige hulpmiddelen op zijn website om te bepalen, in welke aandelen op dit moment geïnvesteerd moet worden. The Dividend Factory is een nieuwsbrief vol hoogdividend aandelen, waarbij ik u adviseer vooral aandacht te schenken aan de REIT’s, de BDC’s en de preferente aandelen. Ook MLP’s zijn interessant, maar daar zitten wel wat fiscale factoren aan. Tenslotte is er nog ElkeMaandDividend.nl waar ook uitsluitend hoogdividend aan de orde komt, maar dan in fondsen die elke maand dividend uitkeren. Het voordeel van fondsen is dat u heel gespreid belegt en dus ook uw risico spreidt. Door op de nieuwsbrieven te klikken komt u automatisch bij de nieuwsbrief uit. Ik geef bewust niet de ene of de andere nieuwsbrief aan. Elke nieuwsbrief heeft zijn eigen kenmerken en het is aan u om uit te maken wat het beste bij u past.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann