Jaargang 3, nummer 40, 16 juni 2014

 

Discount retailer ondergewaardeerd

Eric Poelmann 

Afgelopen week kwam het Amerikaanse Target (NYSE: TGT) met het bericht, dat in augustus het kwartaaldividend met 21% gaat worden verhoogd van 43 cent naar 52 cent. Dat is geen geringe verhoging, zeker niet tegen het licht, dat het resultaat van de onderneming onder druk staat. Toch kwam deze flinke dividendverhoging niet helemaal uit de lucht vallen. Het bestuur had in de kwartaalberichten al min of meer aangekondigd, dat een flinke verhoging op komst was. Waarom vind ik de verhoging dan toch opvallend? Target is een grote discount retailer in Amerika met indrukwekkende groeicijfers, maar de onderneming wordt geplaagd door twee flinke tegenvallers. Op de eerste plaats is het computersysteem van de onderneming gehackt, waarbij de gegevens van meer dan 20 miljoen creditcard en pinpas klanten zijn buit gemaakt. Veel klanten van Target zijn daarvan nogal geschrokken en zagen zich genoodzaakt hun cards te vernieuwen. Het gevolg was, dat de onderneming in het afgelopen kwartaal alle zeilen moest bijzetten om klanten terug de winkel in te krijgen. Dat betekende omvangrijke promotionele acties en flinke extra kortingen en dat soort activiteiten gaat ten koste van de winst. Ik zie deze tegenvaller niet als structureel. De ervaring leert, dat de impact van een gebeurtenis als deze na enige tijd wegebt.

Ongelukkige start in Canada
Een tweede probleem heeft de onderneming in het buurland Canada, waar enige tijd geleden een winkelketen in overgenomen die door Target wordt omgezet naar de Amerikaanse formule. Deze omzetting loopt niet naar wens. De Canadese klant is toch wat anders dan de Amerikaanse en Target heeft zich dat bij de start in Canada kennelijk onvoldoende gerealiseerd. Maar ik denk, dat de keten professioneel genoeg is om zich beter aan de Canadese markt aan te passen en dat de verliezen in Canada in de komende twee jaar zullen verdwijnen en omgezet zullen worden in winst. De koers van het aandeel staat maar een fractie boven het laagste punt van de afgelopen 52 weken. Dat betekent, dat beleggers nog met het nodige wantrouwen naar het aandeel kijken.

Flink koerspotentieel
De lage koers betekent echter een koopkans voor het aandeel. GroeiDividend volgt het aandeel en geeft aan, dat het aandeel ondergewaardeerd is. Als de komende dividendverhoging wordt ingecalculeerd, neemt de onderwaardering nog verder toe. De ervaring leert, dat dergelijke onderwaarderingen in de loop van de tijd worden weggewerkt. Met andere woorden, het aandeel heeft op termijn een flink koerspotentieel. Daar komt bij dat het jaardividend na de verhoging uit gaat komen op $2,08. Dat betekent bij de huidige koers een dividendrendement van 3,65% en dat is voor een Alsmaar Meer Dividend Betaler, die al 35 jaar achtereen zijn dividend heeft verhoogd, een erg hoog aanvangsrendement. De afgelopen twee jaar lag het dividendrendement bij Target tussen de 1,95% en 2,2%. Is mijn veronderstelling juist en is de onderneming in staat de problemen op te lossen, dan betekent dit dat er op basis van het dividendrendement een koerspotentieel in zit van 65%. Maar ik moet ook een kleine waarschuwing afgeven. Op basis van de laatste prognoses komt de payout ratio van het aandeel uit op ongeveer 70%. Dat is erg hoog. Dat betekent, dat toekomstige dividendverhogingen in gevaar komen als de problemen bij Target langer aanhouden. Het betekent ook, dat Target minder free cash flow heeft om eigen aandelen in te kopen. In de afgelopen twee jaar heeft de onderneming $1,5 miljard en $1,9 miljard aan de inkoop van eigen aandelen uitgegeven en dat betekent per saldo een meerwaarde voor de aandeelhouders. Het aandeel is volgens mij teveel ondergewaardeerd. Dividendbeleggers met een klein beetje durf kunnen in het aandeel investeren, zeker als we nog incalculeren dat een verbetering van de Amerikaanse economie de resultaten van de onderneming positief kunnen beïnvloeden.

Zoals ik al heb aangegeven, wordt het aandeel dankzij een lange reeks van dividendverhogingen ook gevolgd door GroeiDividend. Deze nieuwsbrief volgt zo’n 256 Alsmaar Meer Dividend Betalers op de voet. Heeft dit dividendconcept uw interesse, klik dan hier.
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann