Jaargang 3, nummer 44, 30 juni 2014

 

Een regelmatig hoog inkomen

Eric Poelmann 

Nu de beurzen in Amerika zo hoog staan, is het voor beleggers moeilijker aandelen te vinden waar nog een hoog dividendrendement gehaald kan worden. Maar onmogelijk is dat niet. Daarom vandaag een aandeel in de sector closed-end funds. Een closed-end fund is een aandelenfonds dat een beursnotering heeft in New York en waarbij het niet mogelijk is om zomaar nieuwe aandelen uit te geven. De intrinsieke waarde van zo’n fonds wordt bepaald door de beurswaardes van de onderliggende fondsen bij elkaar op te tellen en dat vermogen te delen door het aantal aandelen, dat het fonds zelf heeft uitgegeven. Vaak verschilt de beurswaarde met de intrinsieke waarde. De beurswaarde kan hoger (premie) liggen of lager (discount) liggen.

Een fonds met een discount
De kunst voor beleggers is closed-end fondsen te vinden met een beurswaarde, die lager is dan de intrinsieke waarde en bovendien nog een redelijk dividend uitkeren. Calamos Global Dynamic Income Fund (NASDAQ: CHW) is zo’n fonds. Dit fonds keertelke maand een dividend uit en heeft dat in april voor de laatste keer verhoogd van 6,2 cent naar 7 cent. Op zich is dat een goed teken. Daarmee realiseert u een dividendrendement van 8,6%. En het feit dat dit dividend maandelijks wordt uitgekeerd, maakt dit aandeel aantrekkelijk voor beleggers die nu naar een regelmatig inkomen zoeken. Het fonds heeft tot doelstelling om naast een regelmatig hoog inkomen mee te stijgen met een oplopende beurs. Dat maakt zo’n fonds wel gevoelig voor een beursdaling, maar met de lage rentestand ben ik op termijn wel optimistisch, dat we nog hogere koersen gaan zien.

Kwaliteit
Het fonds belegt in Amerikaanse aandelen als Apple, maar ook in Europese aandelen als Novo Nordisk, SAP, Accenture, Danone en Roche Holding. Allemaal aandelen met een hoge kwaliteit. En het fonds belegt in meer dan de aandelen zelf om een hoog rendement te maken. Zo wordt bij 48,6% van de in bezit zijnde aandelen gewerkt met een zogenaamde covered call strategie, waarbij calls worden geschreven en dus extra inkomen wordt gegenereerd op de in bezit zijnde aandelen. Ook heeft het fonds obligaties, die kunnen worden omgewisseld in aandelen. Dit soort obligaties genereren inkomen en profiteren tegelijkertijd van oplopende koersen. Het fonds heeft $834 miljoen aan bezittingen, waarvan ongeveer 27% is gefinancierd. Dat betekent een extra risico bij een beursdaling, maar daarvoor krijgt u dus een dividendrendement van 8,6%. En u krijgt de aandelen met een korting van ongeveer 8% op de intrinsieke waarde. In het huidige klimaat, waar aandelen met een hoog dividendrendement moeilijk te vinden zijn, is het Calamos Global Dynamic Income Fund zeker een overweging waard.

De nieuwsbrief ElkeMaandDividend heeft nog veel meer fondsen die beleggers elke maand een hoog dividend uitkeren. Wilt u hier wat meer over weten, klik dan hier.
 

Share this page

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann