Jaargang 3, nummer 70, 1 oktober 2014

 

Saai is vaak goed

Eric Poelmann 
Ik ben een liefhebber van een ontbijt met Cornflakes. Met melk en het liefst ook nog met suiker. Al bij mijn ouders stonden de Cornflakes van Kellogg’s op tafel. Inmiddels zijn er heel wat meer producten en merken als het gaat om een granenontbijt, maar Kellogg’s is toch wel het merk op dit gebied. Kellogg’s komt van het Amerikaanse bedrijf Kellogg Company (NYSE: K). Als u zoekt naar een nieuw dividendaandeel om aan uw portfolio toe te voegen, dan moet u beslist eens aan dit bedrijf denken. Kellogg is op het eerste gezicht een wat saai bedrijf, net als die andere bedrijven die voedingswaar, tandpasta of schoonmaakmiddelen voor toilet of badkamer op de markt brengen, maar het zijn wel de artikelen die we elke dag weer nodig hebben. En het zijn juist die bedrijven, die een stabiele free cashflow hebben, welke de basis is voor een continu en steeds hoger dividend.

Saai maar betrouwbaar
Vaak zijn dit soort aandelen saai, maar in mijn filosofie van een betrouwbaar groeidividend is saai juist zeer belangrijk. En Kellogg is zo’n saai bedrijf dat al bijna 30 jaar een alsmaar oplopend dividend uitkeert. Het bedrijf is al meer dan een eeuw een groot merk op menig ontbijttafel en realiseerde in 2013 een omzet van $14,7 miljard. Daarbij moet worden opgemerkt dat de core business van de onderneming in Amerika geen echte groeimarkt meer is. Al twee jaar is de omzet stabiel. Cornflakes in al zijn varianten zorgt wel nog altijd voor 40% tot 45% van de omzet van Kellogg’s. De core business van Kellogg kan dus met recht saai worden genoemd. Echter, de laatste paar jaar zoekt Kellogg uitbreiding in snacks en andere natuurlijke voedingsmiddelen.

Groei door overnames
De meest in het oog lopende overname was die van Pringles chips, afkomstig van Procter & Gamble. Daarnaast werden Morningstar Farms en Garden Burger gelanceerd in de meer gezonde lifestyle sector. En Kellogg is met zijn uitbreiding vrij succesvol. De omzetten in de new business van Kellogg groeien gestaag en helpen de onderneming daar waar de core business stagneert. Vooral internationaal is de onderneming succesvol, met name in Europa, Azië en Latijns Amerika. In midden en zuid Amerika groeide de omzet met 6,9% dankzij de groei van de meer welvarende middenklasse in landen als Brazilië en Mexico. Ook in opkomende markten als Maleisië, Zuid-Afrika en Thailand doet Kellogg het goed, vooral door overnames van lokale ondernemingen in de voedingssector. Eén van de laatste overnames was die van Bisco Misr, een Egyptische producent van koekjes en chocoladeproducten. De onderneming is nu in de race voor de overname van het Engelse United Biscuits.

Dividend blijft stijgen
Het betekent overigens niet dat Kellogg’s stil zit bij de stagnatie van zijn ontbijtproducten op de Amerikaanse markt. De onderneming steekt $1 miljard in Project K om door middel van innovatie en promotie de markt van de Cornflakes opnieuw in beweging te krijgen. Kellogg heeft met zijn saaie Cornflakes een reputatie van een betrouwbare dividendbetaler, terwijl de nieuwe wegen voor het groei-element zorgen in het dividend. Het aandeel heeft een mooi dividendrendement van 3,2%, waarbij het dividend de afgelopen jaren flink is opgelopen. In de laatste drie jaar met 13% tot $1,96. Ik denk dat aan die dividendstijging voorlopig geen einde komt, omdat het aandeel een payout ratio heeft van slechts 38,6%. Als gevolg van de stagnatie in de ontbijtmarkt in Amerika is de koers van het aandeel wat gedaald, maar daarmee is het aandeel met een koers/winst verhouding van 12 voor de conservatieve dividendbelegger juist aantrekkelijker geworden. Als Project K succesvol verloopt en de internationale activiteiten nog meer vruchten gaan afwerpen, kan het aandeel met zijn lage koers/winst verhouding nog flink in koers oplopen. Credit Suisse gaf onlangs een koersdoel van $71 voor eind volgend jaar. Dat is 15% meer dan de slotkoers van vrijdag. En voor de dividendbeleggers is een mogelijke koersstijging mooi meegenomen.

GroeiDividend heeft een lijst met maar liefst 254 aandelen, die regelmatig het dividend verhogen. Bovendien publiceert Eveline Vrisekoop elke maand een nieuwsbrief en elke week een bericht met alle nieuwe dividendaankondigingen. Een must voor elke dividendliefhebber. Wilt u meer weten klik dan hier.

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann