Jaargang 3, nummer 72, 8 oktober 2014

 

Regionale bank neemt minder risico’s

Eric Poelmann 
Amerika kent nog een flink aantal kleine regionale banken. Vaak zijn dat zogenaamde community banken. Zij krijgen geld van kleine ondernemingen, boeren en gezinnen in de vorm van deposito’s en zij lenen dat geld dan weer uit in dezelfde regio. Dat soort gemeenschapsbanken zijn een stuk veiliger dan de grote banken. Zij nemen niet de risico’s, die veel grote banken genomen hebben en waarop zoveel kritiek is. Twee jaar geleden heb ik al eens gesproken over BankFirst Corp (NASDAQ: BANF), een bank die in Oklahoma de winning van olie financiert. Deze bank verhoogde onlangs weer zijn kwartaaldividend, nu met 9,7%. In het totaal is het dividend nu met 26% verhoogd en staat de koers meer dan 70% hoger. Op dit moment is deze bank geen aanbeveling, daarvoor staat de koers van het aandeel te hoog.

Alternatief
Vandaag heb ik een andere kleine bank waarvan de koers minder gestegen is, omdat deze bank een minder opvallend maar wel een heel aantrekkelijk dividendbeleid voert. Het is een bank die geen leningen verstrekt aan twijfelachtige klanten om zo de winst op te voeren. Ook deze bank doet lokaal zaken met mensen en ondernemingen die ze goed kennen en gebaseerd op vertrouwen. Kleine banken nemen veel minder risico dan de grote broers dat vaak deden. Capitol Federal Financial (NASDAQ: CFFN) is een bank in Topeka in de staat Kansas. Deze regionale bank werd opgericht in 1893. Capitol Federal Financial heeft een balanstotaal van $9 miljard en heeft 47 filialen in Kansas en Missouri. Kostenbeheersing staat bij deze bank voorop. Daarbij is de winst per aandeel de afgelopen 5 jaar opgelopen van 40 naar 48 cent. De bank heeft een Tier 1 ratio van 35,6%. De Tier 1 meet de financiële kracht van een bank. Voor de grote banken geldt dat ze al in orde zijn bij een Tier 1 van 6%. Deze regionale bank is in 1999 naar de beurs gegaan en heeft sindsdien geen enkele keer de betaling van zijn dividend overgeslagen. Ook niet tijdens de financiële crisis.

Speciaal dividend
Het dividend is nu 62 keer op rij aan de aandeelhouders uitbetaald. Sinds 2011 is dat 7,5 cent per kwartaal. Daarmee heeft de bank een dividendrendement van 2,5%. Dat is veel meer dan de Nederlandse banken, die niets uitbetalen en de grote Amerikaanse banken die een dividendrendement kennen tussen 0,1% en 2%. Maar het aardige bij Capitol Federal Financial is, dat de bank naast het reguliere dividend ook nog een speciaal dividend uitbetaalt. Dat doet deze bank al sinds 2002 in 11 van de 13 jaar. Kijken we naar de laatste jaren en tellen we het reguliere en het speciale dividend bij elkaar op, dan komen we bij Capitol aan een dividendrendement van 8%. Daarbij is het aandeel te laag gewaardeerd. Dat komt omdat de financiële media alleen het reguliere dividend vermelden. In 2011 en 2012 werd bovenop het reguliere dividend van 30 cent een speciaal dividend uitgekeerd van 70 cent per aandeel. In 2013 viel het speciale dividend met 43 cent wat lager uit en dit jaar werd in juni een speciaal dividend uitgekeerd van 25 cent per aandeel. Ik denk, dat daar eind van dit jaar nog een speciaal dividend bij komt en daar blijft het niet bij.

Inkoop eigen aandelen
Capitol Federal Financial geeft niet alleen veel dividend aan zijn aandeelhouders, de bank koopt ook regelmatig eigen aandelen in. Door die inkoop worden de overige aandelen meer waard. In de periode 2009 tot 2013 werden 19,9 miljoen, ofwel 12% van de eigen aandelen ingekocht. In de afgelopen twee jaar werd alleen al $238 miljoen besteed aan de inkoop van eigen aandelen. En dat komt bovenop het reguliere en het speciale dividend. In de eerste negen maanden van het lopende boekjaar heeft de bank alweer 5,9 miljoen eigen aandelen ingekocht. En tenslotte heeft Capitol Federal Financial in 2010 nog iets bijzonders gedaan. De bank heeft de resterende aandelen naar de beurs gebracht, wat $1,2 miljard heeft opgebracht. Daarmee had deze financiële instelling eigenlijk teveel kapitaal in huis, wat geleidelijk via dividend en inkoop eigen aandelen weer naar de aandeelhouders wordt teruggesluisd. Wat kunnen we verwachten als de rentetarieven in Amerika omhoog gaan? Als de rente stijgt, dan verwacht ik ook een hogere winst. De bank zal de tarieven voor uitstaande leningen zo snel mogelijk aanpassen, maar bij deposito’s zal die aanpassing wat langer duren. Het verschil is een winst voor de bank. Het management zal daar goed op letten. Zeker als we ons realiseren, dat 15% van de aandelen bij het management van de bank zit. Een goed teken!

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann