Jaargang 3, nummer 73, 15 oktober 2014

 

De goede kant van een correctie

Eric Poelmann 
Vijftien jaar geleden heb ik als belegger een voor mij cruciale beslissing genomen. Toen ik 50 werd, heb ik geprobeerd eens een sommetje te maken en te kijken wat het beleggen mij nou eigenlijk gebracht had. Ik kwam tot twee conclusies. Per saldo had ik als kleine belegger in 10 jaar niet veel verdiend. Natuurlijk waren er successen, maar er waren misschien nog wel meer teleurstellingen. Speculatief beleggen had mij dus niet veel gebracht, behalve een flinke dosis stress. Ik besloot het anders te gaan doen, door niet meer voor de maximale koerswinst te gaan, maar voor inkomen. Elke belegging moest inkomen gaan genereren, het liefst elk jaar meer. Van die beslissing heb ik geen moment spijt gehad. Ik ben in kwaliteitsaandelen gaan beleggen en of de beurs nu naar boven gaat of naar beneden, het dividend blijft komen.

Correcties zijn normaal
Als ik terugkijk, dan zie ik nu aandelen in mijn portfolio die wel 20% aan inkomen brengen op de kostprijs die ik er toen voor betaald heb. En mijn beleggersleven is een stuk rustiger geworden. Zeker op momenten dat we met flinke correcties te maken hebben, zoals nu. Na alle koersstijgingen van de laatste jaren zou een correctie van 10% of meer eigenlijk heel normaal moeten zijn. Ik lig daar niet meer zo wakker van. Sterker nog, ik heb al een tijd zitten wachten op een correctie als deze. De groei van de wereldeconomie lijkt weer te haperen en Amerikanen zijn somber over Europa. Afgelopen week gleed de Dow zo’n 450 punten af en de vraag is of we een Dow gaan zien van rond de 15000. Van mij mag het. Ik heb een heel lijstje van dividendaandelen die ik graag op een lagere koers aan mijn portfolio zou willen toevoegen. En ik krijg extra moed, als ik tijdens een dip ondernemingen hun dividend verder zie verhogen.

Speciaal dividend
Eén van die ondernemingen, die de afgelopen twee weken een dividendverhoging aankondigde, was de American Financial Group (NYSE: AFG). Deze onderneming is een typische Alsmaar Meer Dividend Betaler (AMDB). Het kwartaaldividend werd met 3 cent opgetrokken naar 25 cent per aandeel. Dat is een verhoging van 13,6%. De American Financial Group is een verzekeringsmaatschappij in Cincinnati, gespecialiseerd in schadeverzekeringen. De onderneming betaalt al sinds 1986 ononderbroken dividend aan zijn aandeelhouders, waarbij dat dividend dus regelmatig naar boven wordt aangepast. Dat dividend lijkt met een rendement van 1,77% niet zo hoog, maar de onderneming keert sinds twee jaar ook nog een speciaal dividend uit. In december 2012 was dat 25 cent per aandeel en eind vorig jaar deed de onderneming er een flinke schep bovenop met een speciaal dividend van $1. In hoeverre deze lijn dit jaar wordt doorgetrokken, is moeilijk aan te geven. Het dividend lijkt afhankelijk van de schade uitkeringen die moeten worden gedaan en tot nu toe is de stormschade in Amerika meegevallen. Dus ga ik ervan uit dat we ook dit jaar weer een speciaal dividend tegemoet kunnen zien, waarmee het dividendrendement twee keer zo hoog wordt en uitkomt 3,54%.

Rendement loopt op
Zonder het extra dividend heeft het aandeel een payout ratio van 20,3% en met het speciale dividend van 40,7%. Daarmee lijkt het dividend van de American Financial Group voor de komende jaren verzekerd en kan het rendement met verdere verhogingen nog flink oplopen. Ook hier geldt dus, zoals bij veel aandelen met een groeidividend, dat het rendement op de aankoopprijs in het begin misschien wat laag lijkt, maar dat u als geduldige belegger flink aan uw trekken komt dankzij de alsmaar stijgende uitkeringen. Of de koers daarbij op enig moment hoog of laag staat, doet niet zoveel ter zake. Hoofdzaak is, dat u op een gunstig moment koopt. En daarom vind ik correcties als die we nu meemaken als dividendbelegger niet erg. Integendeel!

Aandelen, die alsmaar meer dividend uitbetalen, zijn geschikt voor beleggers, die een portfolio met kwaliteitsaandelen willen opbouwen en verzekerd willen zijn van een stijgend rendement. GroeiDividend is hierin gespecialiseerd. Wilt u meer weten klik dan hier.

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann