Jaargang 3, nummer 74, 20 oktober 2014

 

Alweer een dividendverhoging

Eric Poelmann 
Een producent van sigaretten heeft niet de meest sexy uitstraling. Sommige beleggers vinden beleggen in dit soort bedrijven daarom minder aantrekkelijk. Zelf heb ik daar wat minder oog voor. Zeker als het gaat om een professioneel geleid bedrijf als Philip Morris International (NYSE: PM). De reputatie van de onderneming had onlangs in Nederland te lijden onder de sluiting van de fabriek in Bergen op Zoom. Maar bedrijven moeten zo efficiënt mogelijk produceren en reorganisaties zijn af en toe nodig om de kosten goed te blijven beheersen. Dat resulteert dan weer in betere resultaten en een hoger dividend voor de aandeelhouders. Onlangs kondigde de onderneming aan het kwartaaldividend te verhogen van 94 cent naar $1. Daarmee krijgen beleggers in het aandeel nog eens $375 miljoen per jaar uitgekeerd.

Topmerken
In 2008 werd de onderneming afgesplitst van het Amerikaanse Altrea, waarbij Philip Morris leverancier werd van alle markten buiten Amerika. Altrea concentreert zich op de Amerikaanse markt. Philip Morris heeft sinds de afsplitsing het dividend met 117% verhoogd. Het bedrijf heeft de top 15 wereldmerken onder zijn dak, waaronder de nummer 1 Marlboro. Net als vele andere aandelen, heeft ook Philip Morris te lijden onder de sell off die de laatste weken heeft plaatsgevonden. Het aandeel noteerde vrijdag 6,3% onder de hoogste koers van $91,81 in het afgelopen jaar, nadat de koers eerder in de week was doorgezakt tot $81,90. Maar het aandeel heeft nu wel een erg mooi dividendrendement van 4,7%.

Winst onder druk
En dat is niet het enige dat de onderneming voor zijn aandeelhouders doet. Er loopt ook een aandelen inkoop programma van $18 miljard. Per 30 juni had Philip Morris hiervan $11,1 miljard uitgegeven, waarmee 126,5 miljoen eigen aandelen werden ingekocht. Toch staat de winst per aandeel onder druk, zeker in de tweede helft van dit jaar. Onder meer door de reorganisatiekosten in Bergen op Zoom, maar ook doordat de onderneming zich moet afzetten tegen een erg sterk vierde kwartaal in 2013. Philip Morris verwacht dat de winst per aandeel dit jaar uit zal komen tussen $4,87 en $4,97 per aandeel. In 2013 werd per aandeel nog $5,26 verdiend. Omdat Philip Morris sterk internationaal georiënteerd is en de dollar de laatste weken nogal is opgelopen, acht ik het waarschijnlijk dat de prognoses nog wat onder druk kunnen komen. Houden we geen rekening met valutaschommelingen, dan verwacht de onderneming in 2015 en 2016 een stijging van  de winst per aandeel tussen 8% en 10%. Wie nu in het aandeel stapt, verzekert zich in de komende jaren dus van een heel aantrekkelijk dividendrendement.

Philip Morris is een typische Alsmaar Meer Dividend Betaler (AMDB). Sinds de afsplitsing van Altrea is het dividend elk jaar verhoogd. Wilt u meer weten over AMDB’s, dan is GroeiDividend een goede informatiebron. Deze nieuwsbrief heeft een lange lijst van meer dan 250 AMDB’s en u ontvangt wekelijks informatie over de laatste dividendaankondigingen. Wilt meer weten over deze nieuwsbrief, klik dan hier.

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann