Jaargang 3, nummer 77, 29 oktober 2014

 

Meerwaarde door opsplitsing

Eric Poelmann 
De laatste tijd zien we steeds vaker dat dominante bedrijven in hun sector delen afstoten om zo een meerwaarde te creëren voor de aandeelhouders. Onlangs was het eBay dat met de aankondiging kwam dat het snel groeiende Paypal een eigen notering op de beurs gaat krijgen. De aankondiging gaf de koers gelijk een impuls van meer dan 5%. Als belegger wil je dit soort ontwikkelingen voor zijn en ik heb daarom eens gekeken naar andere bedrijven die een dergelijke beslissing zouden kunnen nemen. Cisco (NASDAQ: CSCO) is zo’n onderneming. Net als eBay is Cisco een dominant bedrijf in zijn sector. Een bedrijf dat met zijn producten hoge marges realiseert. Een groot verschil echter tussen eBay en Cisco is dat de eerste in het meest recente kwartaal een omzetstijging van 13% kon melden, terwijl Cisco met een daling van 6% voor de dag kwam. En er is nog een verschil. eBay heeft zich door zijn netwerkstrategie goed afgeschermd tegen de concurrentie, terwijl Cisco last heeft van  concurrenten die met name in de hardware met lage prijzen aan de weg timmeren.

Hoge kosten
Maar Cisco blijft een interessante belegging. De koers heeft het afgelopen jaar niet al teveel gedaan, omdat beleggers bang waren voor die concurrentie. Maar ik denk dat de koers van het aandeel helemaal niet zo gevoelig hoeft te zijn zoals veel beleggers denken. Ik sprak onlangs een analist, die aangaf dat de koers van het aandeel Cisco flink omhoog zou kunnen als de onderneming zich zou durven opsplitsen. Want de onderneming heeft een paar sterk groeiende divisies met name in de sectoren beveiliging, wireless en data-centers. Deze sectoren hebben een omzet van $7,5 miljard per jaar en groeien 15% tot 20% per jaar. Dat komt, omdat de markten waarin Cisco zijn producten aanbiedt, groot en expansief zijn. Bovendien biedt Cisco hier andere producten aan dan zijn concurrenten. Maar producten van Cisco hebben veel research nodig en de hoge ontwikkelkosten die dit met zich mee brengt, hakken in de winstgevendheid van de onderneming.

Groei versus waarde
Beleggers die voor groei gaan, hebben er doorgaans geen bezwaar tegen te wachten op een snel stijgende omzet en daarmee gepaard gaande winstgroei. Maar beleggers die op waarde gericht zijn, zien nu liever free cashflow waarmee dividend kan worden uitbetaald en eigen aandelen kunnen worden ingekocht. Door de snel groeiende business van de rest te scheiden, kan Cisco aantrekkelijk worden voor beide types van beleggers en daardoor een hogere koers realiseren. De “Cisco Solutions” zou geen snelle groeier zijn, maar wel veel cash genereren, waaruit een mooi dividend kan worden betaald. De marges zouden hier worden beschermd door flink in de kosten te snijden en er is geld genoeg om goed verdienende branchegenoten over te nemen. Dit deel van Cisco zou kunnen worden gewaardeerd op een koers van rond $23. Het veel sneller groeiende “Cisco Cloud” zou zich kunnen concentreren op overnames van jonge veel belovende ondernemingen. Deze onderneming zou een waardering kunnen krijgen van ongeveer $10.

Koerspotentieel van 70%
Daar komt nog bij dat Cisco op een berg cash zit. Na aftrek van schulden kan de cash worden geschat op $6 per aandeel. Tellen we dit allemaal bij elkaar, dan behoort een totale waardering rond de $39 tot de mogelijkheden als het tot een splitsing van de onderneming mocht komen. Dat is bijna 70% meer, dan de koers van het aandeel nu. Voor alle duidelijkheid moet wel worden opgemerkt, dat Cisco op geen enkele manier te kennen heeft gegeven aan een opsplitsing te werken. Blijft alles zoals het nu is, dan zou het aandeel overigens ook een hogere waardering verdienen, maar dan meer met een geleidelijke koersstijging. Het aandeel heeft voor een technologie-aandeel een vrij hoog dividendrendement van 3,3% bij een payout ratio van 51%. Cisco betaalt sinds maart 2011 dividend aan zijn aandeelhouders en heeft dat dividend in drie jaar met 216% verhoogd naar 19 cent per kwartaal. Zou het nooit tot een opsplitsing komen, dan is Cisco uit oogpunt van rendement alleen al een aantrekkelijke belegging.

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann