Jaargang 3, nummer 81, 17 november 2014

 

Groot en dominant

Eric Poelmann 
Afgelopen zaterdag liep ik even binnen bij de Apple store in Thousand Oaks. Ik had mijn vrouw eerder deze week verwend met een iPhone 6 in groot formaat. Nou, dat bezoekje ging een paar uur duren. Ongelooflijk, wat een drukte. De Apple store is in het winkelcentrum en de klanten stonden buiten de winkel in een lange rij te wachten op hun beurt. Waarom ga je ook op zaterdag, dacht ik nog bij mezelf, maar aan de andere kant was het toch de moeite waard. Ik verbaasde me al een hele week waarom de koers van Apple niet te stuiten is, maar het antwoord ligt letterlijk op straat. Ik denk dat Apple aan een record kwartaal bezig is. De iPhone 6 is niet aan te slepen en het is eigenlijk maar te hopen, dat Apple de productie kan bijbenen.

Belangrijke markt: China!
Nu is één Apple store natuurlijk niet echt representatief, maar ik zou er wat op willen zetten, dat de onderneming wereldwijd op dit moment de wind in de rug heeft. En dat brengt mij van de grootste onderneming ter wereld bij de grootste telecom gigant ter wereld. Ik heb het dan over China Mobile (NYSE: CHL). Jarenlang heeft dit Chinese bedrijf het zonder de iPhone moeten doen, maar daar is vorig jaar verandering in gekomen. In Beijing heeft Apple nu een prachtige winkel in de mooiste winkelstraat van de stad, vijf minuten lopen van het hotel waar ik verblijf als ik in de Chinese hoofdstad ben. De winkel heeft het kaliber van de Apple stores zoals we die in Amerika kennen. Maar de meeste iPhones gaan niet via de Apple winkel, maar via de drie grote Chinese telefoonmaatschappijen. Bij China Mobile heeft het even geduurd, omdat de onderneming door Beijing werd gedwongen een eigen TD-LTE systeem te ontwikkelen, waar Apple en chip leverancier Qualcomm niet gelijk de goede apparatuur voor konden leveren. Maar die problemen zijn inmiddels opgelost en kennelijk zien beleggers de toekomst van China Mobile nu zonniger in gezien de koersontwikkeling.

Marktleider in 4G.
Niet alleen de iPhone zal daaraan bijdragen. In het hele 4G spel speelt de onderneming een dominante rol, zowel voor wat betreft het netwerk als het 4G smartphone assortiment. China Mobile heeft 50 verschillende types 4G smartphones onder de prijs van 800 yuan ($130). Ter vergelijking, China Unicom heeft 15 modellen onder de prijs van 1300 yuan ($213) en China Telecom heeft er minder dan 10 onder de 1300 yuan. Daar komt bij, dat China Mobile plannen heeft voor een enorm 4G netwerk in het land. Voor het eind van het jaar moeten er 700.000 4G basisstations geplaatst zijn. De concurrentie blijft daarbij met 100.000 tot 140.000 basisstations ver achter. Het lijkt erop, dat de onderneming zijn dominante  positie terug verovert, nadat Beijing de telecom markt in China enkele jaren geleden concurrerender heeft proberen te maken.

Beijing wil succes.
Inmiddels lijkt China Mobile weer helemaal terug. Groot en dominant zijn de kenmerken van het succes. De onderneming zit op $74,4 miljard in cash op een marktkapitalisatie van $247 miljard. De twee andere Chinese telecom bedrijven hebben elk zo’n $3 miljard in kas. Wat een verschil. Analisten zijn het erover eens, dat de resultaten van China Mobile pas de komende jaren goed zichtbaar zullen worden als de investeringen in het netwerk en de smartphones zich gaan uitbetalen. De grootste onzekerheid daarbij blijft Beijing. De Chinese overheid wilde immers meer concurrentie en wilde een China Mobile, dat niet zoveel groter zou zijn dan zijn concurrenten. Maar Beijing wil ook zijn eigen systeem TD-LTE tot een succes maken en dat lijkt op dit moment prioriteit te krijgen. Dat schept kansen voor China Mobile om de winsten de komende jaren met name in de 4G sector op te schroeven. De koers is al zo’n 40% opgelopen en ik verwacht, dat het daarbij niet zal blijven. Het aandeel heeft een dividendrendement van 2,9%.
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann