Jaargang 3, nummer 90, 24 december 2014

 

Mooie rendementen op olie-aandelen

Eric Poelmann 
Vandaag was ik met mijn vrouw inkopen doen bij Costco, een soort Makro in Amerika. Een zogenaamde groothandel, maar elke consument kan er binnen en kopen wat hij wil. Je kunt er ook tanken en voor het eerst sinds lange tijd kon dat voor $2,39 voor een gallon. Californië is duur als het om benzine gaat, dus $2,39 hier betekent $2,19 op veel andere plaatsen in Amerika. Omgerekend per liter betaalt de Amerikaanse consument nu zo’n 58 dollarcent, ofwel 47 eurocent. Voor ons is dat bijna niet voor te stellen. Mijn ervaring zegt, dat deze lage prijs aan de pomp door gaat werken in de Amerikaanse economie. Amerika is een mobiel land en wat bespaard wordt op benzine, zal op een andere manier worden uitgegeven. Voor aandeelhouders van oliemaatschappijen is de daling van de olieprijs een minder leuke ervaring. De koersen van deze ondernemingen zijn gekelderd. Twee weken geleden adviseerde ik u BP (NYSE: BP) te kopen onder $40. Inmiddels is de koers gezakt tot onder $35 en weer gestegen naar $39,40 afgelopen vrijdag.

Daling nog niet ten einde.
Vandaag kom ik met een andere aanbeveling, maar voor ik dat doe wil ik u de visie meegeven van Steve Briese, schrijver en uitgever van de Bullish Review of Commodity Insiders. Hij denkt, dat het nog niet gedaan is met de daling van de prijs van olie. In maart gaf hij aan te denken dat de olie kon dalen naar $75 voor een vat. Maar nu gaat hij veel verder en voorspelt hij een daling naar $35. De daling wordt onder meer veroorzaakt door grote speculanten, meestal commodity funds, die grote long posities hebben in futures en opties in olie op de New York Mercantile Exchange. Deze fondsen volgen meestal de trend. Of die nu omhoog gericht is of omlaag. Sinds de prijs van olie piekte met $108 in juni, hebben de fondsen iets meer dan een kwart van hun long positie geliquideerd. En die verkopen drijven de prijs van olie omlaag. Wanneer die prijs een bodem bereikt, is moeilijk aan te geven. Dat kan nog wel even duren.

Lager niveau.
In de afgelopen vijf jaar zijn er dankzij nieuwe winningstechnieken enorme oliereserves bijgekomen, goed voor een consumptie van 30 jaar. Deze reserves kunnen winstgevend gewonnen worden voor een prijs van rond $70 per vat. Tegenover dit aanbod staat volgens Briese in de komende jaren een groeivertraging in de vraag, waarna een stabilisering volgt. Wat lang als een bodem voor de prijs van olie gold, $90 per vat, zal het nieuwe plafond worden met een bodem van $70. Daarbij zal de prijs af en toe voor een korte tijd flink onder die bodem schieten. Als Briese gelijk heeft, dan moeten we ons afvragen, welke olie-aandelen op dit moment het meest aantrekkelijk zijn. De koersen zijn inmiddels zover gedaald, dat we met dividendrendementen te maken krijgen, die zeer aantrekkelijk zijn. De prijs van een vat olie stond vrijdag op $56,52 en als we Briese moeten geloven, dan kan daar nog wel wat af.

Aantrekkelijk aandeel.
Alle olie-aandelen van de grote maatschappijen zijn nu een koopje, dus u moet een keuze maken. Een aandeel dat u kunt overwegen, is Royal Dutch Shell (NYSE: RDS-B), dat bij een koers van $70,51 afgelopen vrijdag een dividendrendement heeft van 5,4%. Met $19 miljard aan cash op de balans, kan ik mij bijna niet voorstellen dat het dividend in gevaar gaat zijn. Het aandeel is sinds juni 17% in koers gedaald. In oktober meldde de onderneming, dat bij elke prijsdaling van $10 de winst met $3,2 miljard naar beneden zal gaan. Dat is veel, maar bij een winst van $21,5 miljard, die dit jaar werd verwacht, kan Royal Dutch wel wat hebben. Daar komt bij, dat de onderneming in de kosten wil snijden en meer free cash flow wil genereren ten koste van de productiegroei. Dit jaar heeft Royal Dutch daarom voor zo’n $11 miljard aan bezittingen verkocht en dat kan de onderneming in de kaart spelen nu de olieprijs stevig daalt. Op een koers van $70 is Royal Dutch in mijn ogen een koopje. Maar de koers kan lager. Vorige week maandag zagen we immers een voorlopig dieptepunt van $62,11. Komt de voorspelling van Briese uit, dan zal de koers tijdelijk onder de $70 kunnen dalen. Kopen op een bodem is net zo moeilijk als aan te geven waar de top van een koers ligt. Het is daarom verstandig bij een koersdaling telkens wat aandelen bij te kopen. De onderneming heeft in het verleden bewezen zijn dividend niet te verlagen als de prijs van olie onderuit gaat. Als dat ook nu niet gebeurt, heeft u in deze tijden van lage rente een heel mooi rendement.
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann