Jaargang 4, nummer 13, 18 februari 2015

 

REIT’s zijn belangrijk voor dividendbeleggers 

Eric PoelmannIn deze column gaat het in de eerste plaats om dividend. Veel van mijn lezers gebruiken dat dividend voor een aanvullend inkomen. Hoe hoger dat dividend is, hoe beter. Maar waar vinden we een relatief hoog dividend, zonder dat we daarbij beleggen in aandelen waaraan ook een hoog risico verbonden is? Zelf ben ik nog altijd enthousiast over de Real Estate Investment Trust, ofwel de REIT. Een REIT is een onderneming die belegt in vastgoed. Daarbij is de ene REIT niet gelijk aan de andere. Er zijn REIT’s die beleggen in hypotheken. Die raad ik u niet aan. Maar er zijn ook REIT’s die beleggen in appartementen of in de zorgsector. En met name die zorgsector is interessant. Zeker in Amerika, want Obamacare en de vergrijzing zorgen ervoor dat we hier met een belangrijke groeisector te maken hebben. Waarom zouden REIT’s niet mogen ontbreken in uw portfolio?

Diversificatie
Een basisconcept van modern portfoliomanagement is de zorg voor diversificatie. Als u de juiste mix heeft en u er regelmatig voor zorgt dat uw portfolio in balans is, stijgt uw inkomen en worden de risico’s teruggebracht. Zeker bij ouderen, die het dividend als aanvullend inkomen zien, is een aandeel van 10% tot 20% aan REIT’s in de portfolio zeker niet overdreven. Traditioneel zijn het de obligaties die bij ouderen voor het stukje vast inkomen uit beleggingen zorgen. Maar die obligaties zijn vandaag de dag duur en de rente is laag. Ook veel topaandelen leveren vandaag de dag niet meer dan 2,5% tot 3% op. REIT’s zijn daarom een mooi alternatief voor beleggers die op zoek zijn naar een hoger rendement.

Inkomen
REIT’s geven een relatief hoog dividendrendement. Er is eigenlijk maar één soort aandelen die nog wat meer oplevert en dat zijn de closed-end beleggingsfondsen. Maar die laatste groep is een stuk riskanter, want veel van die fondsen zijn deels gefinancierd met geleend geld en dat zorgt bij de dalende beurs voor meer volatiliteit. REIT’s leveren over het algemeen iets minder op dan closed-end beleggingsfondsen, maar de koersen zijn stabieler.

Belastingvoordeel
In 1960 heeft het Amerikaanse congres een wet aangenomen, waarbij het voor de gewone belegger veel gemakkelijker werd om in REIT’s te beleggen. Daarbij werd voor de REIT’s de vennootschapsbelasting kwijt gescholden, onder de voorwaarde dat 90% van het inkomen aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd. De Amerikaanse overheid loopt daarbij niet zoveel aan inkomen mis, want dat dividend wordt bij de aandeelhouder progressief belast. Voor de Nederlandse belastingbetaler is deze regeling heel voordelig. Zij krijgen een relatief hoge uitkering en hoeven binnen het belastingverdrag met Amerika maar 15% withholding tax af te dragen, die ook nog eens verrekend mag worden met de vermogensrendementsheffing.

Tip
Veel REIT’s zijn gewoon op de Amerikaanse beurs verhandelbaar. Dat wil zeggen, dat u niet jarenlang aan een vastgoedbelegging hoeft vast te zitten. U kunt ze elke dag op de beurs kopen dan wel verkopen. Een REIT in de zorgsector, waarvan ik al jaren veel plezier beleef, is Omega Healthcare (NYSE: OHI). Deze REIT verhoogt met de regelmaat van de klok zijn dividend. Onlangs kwam Omega Healtcare opnieuw met de aankondiging, dat het kwartaaldividend met een cent wordt verhoogd naar 53 cent per aandeel. Daarmee heeft het aandeel een dividendrendement van 5,2%. Laat u niet in de war brengen door de payout ratio van meer dan 100%. Normaal wordt het dividend betaald uit de winst, maar bij de REIT’s wordt die winst gedrukt door de afschrijvingen. Daar vloeit geen geld bij. Daarom wordt bij de uitkering van het dividend geen rekening gehouden met de afschrijvingen. 

Paul van den Heuvel besteedt in zijn nieuwsbrief The Dividend Factory regelmatig aandacht aan REIT’s. Als u meer over zijn nieuwsbrief wilt weten, klik dan hier. 

  

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann