Jaargang 4, nummer 30, 27 april 2015

 

NASDAQ op nieuw record

Eric Poelmann 
Het heeft even geduurd sinds de NASDAQ zijn hoogste punt kon evenaren, maar afgelopen week was het zover. Vijftien jaar had deze index ervoor nodig na de diepe val, die volgde op het laatste record in het jaar 2000. Kunnen we zoiets weer verwachten? Zeg nooit nooit heb ik altijd geleerd, maar het is wel onwaarschijnlijk, dat zo’n diepe val er op korte termijn weer in zit. Het record volgde op de beter dan verwachte cijfers van één van mijn favoriete aandelen: Microsoft (NASDAQ: MSFT). De winst per aandeel, die het bedrijf donderdag presenteerde, was lager dan die van vorig jaar maar wel 10 cent hoger dan de 51 cent waar analisten rekening mee hadden gehouden. Ook de omzet lag met $21,73 miljard hoger dan de $21,1 miljard die was verwacht. Een plezierige verrassing voor beleggers, die de resultaten vorstelijk beloonden met een koersstijging van 10,45%. In januari waarschuwde Microsoft nog, dat de omzetgroei voor het grootste deel van het jaar zou tegenvallen door lagere PC verkopen en de alsmaar stijgende dollar. Maar daar stond een hogere omzet van het overgenomen Nokia tegenover en een stijgend gebruik van de commerciële cloud business. Daarnaast profiteert Microsoft steeds meer van de licentie-overeenkomsten, waarbij wordt overgestapt van eenmalige koop naar een jaarlijkse licentie fee voor de software, die de onderneming levert.

Onderneming verandert
Als je Microsoft vergelijkt met andere software huizen, dan lijkt het erop, dat de onderneming tegen een lagere koers wordt verhandeld dan normaal. Dat betekent dat de verwachtingen rond Microsoft niet hoog gespannen zijn, maar de onderneming verandert onder de nieuwe CEO Satya Nadella snel. Velen onder ons denken bij Microsoft nog aan een onderneming die op de consument gericht is, maar Microsoft is nu al bijna helemaal een business to business onderneming. Meer dan twee derde van de winst komt uit omzet, die wordt gegenereerd met andere ondernemingen, terwijl tegelijkertijd de consumententak van de onderneming in belangrijkheid afneemt.

Snelle groei
De business divisie van Microsoft groeit sneller dan die van al zijn concurrenten. Zo is Microsoft inmiddels de grootste cloud company ter wereld. Ze zijn erop gericht om grote bedrijven met de cloud service te bedienen en hebben daarin veel ervaring opgebouwd. In feite vormt Microsoft samen met Google en IBM een oligopolie in deze sector. Of die snelle groei doorzet, valt nog te bezien. Maar onder Nadella focust Microsoft wel in de richting, die de markt aangeeft: De cloud business en bedrijven als klant. Als belegger vind ik dat een goede beweging, want als dit doorzet, wordt Microsoft weer een groei-onderneming en dat betekent dat de koers/winst verhouding kan stijgen. Daarmee kan de koers van het aandeel verder omhoog. Op termijn van een jaar houd ik rekening met een koerspotentieel van 20%.

Oplopend dividend
Het aantrekkelijke van Microsoft vind ik het dividend. Dat staat op dit moment op $1,24 wat na de koersstijging van afgelopen vrijdag een dividendrendement betekent van 2,6%. Maar voor beleggers, die ruim twee jaar geleden gelijk met mij op $27 zijn ingestapt, is het dividendrendement opgelopen naar 4,6%. En ik ga ervan uit, dat bij een geschatte winst per aandeel van $2,60 en een payout ratio van 47,7% het dividend in november wel weer met 10% zal worden verhoogd. En ook in de jaren erna blijft het dividend van Microsoft in de lift.  Daarom loont het om het aandeel ook nu nog te kopen. Misschien is het beter te wachten tot we weer een dip krijgen na alle koersstijgingen van de afgelopen twee weken. Onder $45 ben ik weer koper van het aandeel.

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann