Jaargang 4, nummer 34, 11 mei 2015

 

Rente drukt koersen

Eric Poelmann 
De afgelopen week hebben we de koersen van obligaties zien dalen. Dat betekent dat de rente aan het stijgen is. Absoluut praten we over een minimale stijging, maar relatief is het wel een stijging van betekenis. Als de rente omhoog gaat, heeft dat gevolgen voor de rentegevoelige aandelen. Ik volg nogal wat Real Estate Investment Trusts (REIT’s) en de REIT is een gevoelig aandeel als het gaat om rentetarieven. Als de economie het beter gaat doen, zal de Fed de rentetarieven willen optrekken. Als de Fed de rente optrekt, stijgen alle rentetarieven en daarmee lijkt het rendement op REIT’s minder aantrekkelijk, afgezien van het feit dat voor de REIT’s de kosten om te lenen gaan stijgen. Daarmee kan de koers van de REIT gaan dalen.

Minimaal
Maar we praten nu al een paar jaar over een mogelijke rentestijging door de Fed. Tot nu toe is er echter niets gebeurd maar het is zeker dat het eens zal gebeuren. De economie in Amerika vertraagt weer en inflatie zien we ook niet, dus dat kan verder uitstel betekenen van een renteverhoging door de Fed. De beurzen in Amerika speculeren op een rentestijging in de tweede helft van dit jaar van 0,2%. Dat is niet echt een spectaculaire stijging. In absolute zin dan. De Fed controleert één enkele korte rente, de Federal Funds rate. Als deze rente stijgt, heeft dat overigens wel gevolgen voor andere rentetarieven. Mijn inschatting is dat de gevolgen voor de lange termijn rente echter beperkt blijven.

Rentestijging
Ervaringen in het verleden wijzen uit dat REIT’s het in tijden van oplopende rente lang niet altijd slecht doen. Van 1970 tot 1990 waren er vier periodes van oplopende rente. Bij twee daarvan liepen de koersen op en bij de twee andere daalden de koersen. Dit neem ik met een korreltje zout, want in de periode waren er nog niet zoveel REIT’s met een beursnotering. Vanaf 1993 is dat wat anders. Tijdens de rentestijging van 1993 tot 1995 stegen de REIT’s met 21% (dividend meegerekend). De tweede rentestijging zagen we van 1999 tot 2000 en toen stegen de REIT’s met 17%. En tijdens de stijging van 2004 tot 2007 stegen de REIT’s met 99%! Als we ons dus bij de feiten houden, dan kan het met de schade voor de REIT’s bij een rentestijging erg meevallen. Meestal gaat de rente omhoog als de economie het goed doet en de inflatie aantrekt. Maar in zo’n periode gaan ook de huren omhoog en stijgt de waarde van het onroerend goed.

Favoriet
Daarom maak ik mij niet zo ongerust over de ontwikkeling van de REIT’s. Zeker niet, omdat ik me niet zozeer bezig houd met de koersen van de aandelen, maar veel meer met het dividend dat wordt uitbetaald. Als de REIT dan ook nog eens opereert in een groeisector, dan ben ik geïnteresseerd. Een aandeel, dat de aandacht verdient, is Health Care REIT (NYSE: HCN). Behalve in ziekenhuizen en in doktersprakijken, belegt HCN veel in Senior Housing voor mensen van 55 jaar en ouder, waar ouderen zelfstandig kunnen leven of met assistentie waar nodig. Daarnaast heeft HCN belegd in Skilled Nursing Facilities, ofwel verpleeghuizen, waar ouderen professionele zorg krijgen.

Mooi rendement
Het aandeel HCN heeft inmiddels door de renteperikelen heel wat aan koers moeten inleveren en sloot vrijdag 15% onder de topkoers van $84,84 eerder dit jaar. Het aandeel betaalt een kwartaaldividend van 82,5 cent en heeft daarmee een dividendrendement van 4,6%. Dat is niet het hoogste dat in deze sector te krijgen is, maar omdat het schuldenniveau relatief laag is, gaat het hier wel om een veilig aandeel. En het aandeel heeft de reputatie elk jaar zijn dividend te verhogen. Dus zeker de moeite waard als u een op inkomen gerichte portfolio heeft.   

Wilt u meer over REIT’s weten, dan verdient The Dividend Factory zeker uw aandacht. Paul van den Heuvel heeft een aantal REIT’s in zijn portfolio opgenomen. Wilt u meer weten, klik dan hier.

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann