Jaargang 4, nummer 48, 29 juni 2015

 

Een betrouwbaar dividend

Eric Poelmann

Veel beleggers leven op dit moment in onzekerheid. We zitten immers al in een jarenlang durende bull market en het wachten is op een flinke correctie. Maar komt die correctie ook? In 2015 zijn we nog niet veel opgeschoten. Telkens als de Dow boven de 18.000 komt, zijn er krachten die de index weer onder die grens duwen. Op termijn blijf ik optimistisch. Ik denk, dat de Dow nog heel veel hoger kan, maar een flinke correctie op de korte termijn moet zeker worden ingecalculeerd. Eén van de oorzaken kan de kracht van de dollar zijn, die we de afgelopen tijd hebben gezien. Die sterke dollar zal de komende kwartalen zichtbaar worden in de resultaten van de Amerikaanse internationals. Door de hogere dollarkoers zien die hun omzetten in dollars slinken, wat ook in de resultaten zichtbaar wordt. Maar voor beleggers met een langere termijn visie biedt dat gelijk ook weer kansen. Want wie oog heeft voor de dollar cyclus weet, dat we aan het eind zitten van een opgaande dollar van zo’n 7 jaar. De top kunnen we al gezien hebben, maar hij kan ook nog wat hoger liggen. De komende jaren zal de dollar weer terrein moeten prijsgeven en zullen die internationale bedrijven hun resultaten weer zien stijgen.

Aantrekkelijk
De koersen van die internationale bedrijven staan nu dus onder druk, terwijl het dividend toch verder wordt opgetrokken. Dat laatste gebeurt, omdat een aantal bedrijven de reputatie van een groeiend dividend heeft op te houden. Dat gebeurt in sommige gevallen al tientallen jaren. Zo’n bedrijf met een oplopend dividend is Johnson & Johnson (NYSE: JNJ). De onderneming is op meerdere fronten actief: farmaceutische producten, medische instrumenten en consumentenproducten. En al die activiteiten leveren enorme hoeveelheden cash op. De afgelopen 10 jaar was de totale free cash flow $125 miljard. Dat is meer dan McDonald’s ($37 miljard), Boeing ($44 miljard), Wal-Mart ($99 miljard) en Procter & Gamble ($103 miljard). In diezelfde periode keerde Johnson & Johnson voor een bedrag van $57 miljard aan dividend uit. En in dezelfde periode werd het kwartaaldividend met 127% opgetrokken naar 75 cent per aandeel. Daarmee komt het dividend uit op $3 per jaar, waarmee het dividendrendement net boven de 3% uitkomt. Dat is heel wat meer dan u van uw bank krijgt. En met een payout ratio van 53,6% loopt dat dividend voorlopig geen gevaar.

Resultaten
Daarbij moeten we wel oog houden voor de dollar. Want u koopt de aandelen nu immers met de dure dollar. Diezelfde dure dollar heeft de resultaten in het eerste kwartaal onder druk gezet. Zowel omzet als resultaat kwamen 4% lager uit dan in het vergelijkbare kwartaal van 2014. Maar kijken we over de valutaproblemen heen, dan zien we dat het met de onderneming uitstekend gaat. Zeker ook, omdat het bedrijf profiteert van de vergrijzing. En eens dat de dollar weer aan kracht inboet, wordt dat direct zichtbaar in een veel beter resultaat. Zo’n 60% van de winst komt uit de farmaceutische tak van de onderneming. Een divisie, die met meer dan 10% per jaar groeit. De belangrijkste patenten lopen daar de komende 5 jaar nog door. De onderneming voert een actief R&D beleid, wat een pijplijn aan nieuwe producten oplevert die de komende jaren op de markt zullen komen. Maar ook bij de medische instrumenten en de consumentenproducten zit het bedrijf niet stil. Ook deze divisies komen met tal van nieuwe producten op de markt.

Dollar
Zoals ik al aangaf, koopt u het aandeel nu met een dure dollar. Maar die dollar zorgt er ook voor dat de koers van het aandeel nu wat onder druk staat. De koers ligt nu zo’n 10% onder de hoogste koers van dit jaar. Toen lag het dividendrendement nog op 2,55%. Nu is dat dus meer dan 3%. Dat dividendrendement beperkt tevens het koersrisico. En het moet wel gek gaan, als we na de dividendverhoging van vorige maand, volgend jaar mei niet weer een dividendverhoging tegemoet kunnen zien. Waarmee het dividendrendement op de oorspronkelijke aankoopprijs verder oploopt. Ik koop nu wat aandelen Johnson & Johnson en mochten we inderdaad een correctie krijgen, dan koop ik rond $92 nog wat aandelen bij.

Bent u geïnteresseerd in aandelen met een oplopend dividend, dan is een abonnement op GroeiDividend van Eveline Vrisekoop de moeite waard. Zij volgt die aandelen intensief en heeft het afgelopen jaar haar lezers een aantal zeer succesvolle tips kunnen presenteren. Wilt u meer weten, klik dan hier.

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann