Jaargang 4, nummer 50, 8 juli 2015

 

Een aandeel om lang vast te houden

Eric Poelmann

Het is weer onrustig op de oliemarkt. De prijs van een vat olie zakte naar $50 om daarna weer iets te herstellen. Maar vergeleken met een maand geleden is olie nu 15% goedkoper. Er zijn een paar aanwijsbare redenen, die een dalende vraag laten samenvallen met een hoog aanbod, dat mogelijk nog wat gaat stijgen. De daling zette maandag goed door en dat was de dag na het Griekse referendum. Handelaren zijn bang, dat de financiele crisis rond Griekenland zijn weerslag kan hebben op de economie in Europa met als gevolg een teruglopende vraag naar olieproducten. Ook China baart de oliemarkt zorgen. De import van olie is daar dit jaar teruggelopen en de daling van de Chinese beurs kan wel eens betekenen, dat de vraag van de op één na grootste verbruiker van olie dit jaar verder terugloopt.

Midden Oosten
De productie van de OPEC, aangevoerd door Saoedi Arabië en Irak, blijft ondanks de lage olieprijs hoog. De productie van de OPEC steeg in juni voor de vierde maand op rij naar 31,3 miljoen vaten per dag. Dat is 1,3 miljoen vaten per dag meer dan de doelstelling die de OPEC voor zichzelf had gesteld. In juni hebben we de hoogste productie gezien sinds augustus 2012. En daar houdt het nog niet mee op. De olie uit Iran valt onder de sancties tegen het land, maar nu de onderhandelingen tussen Amerika en Iran over de controle op kernwapens bijna rond is, kunnen we erop wachten, dat de sancties worden opgeheven. En dat betekent nog meer aanbod.

Amerika
En dan hebben we nog de productie in Amerika. Die blijft groot ondanks het feit, dat de booractiviteiten naar nieuwe bronnen is teruggeschroefd sinds de olie een stuk goedkoper geworden is. Maar nadat de prijs van olie weer boven de $60 was uitgekomen, is het boren van nieuwe bronnen weer flink toegenomen. Als een bron eenmaal geboord is, blijft de olie vaak stromen, omdat het grootste deel van de kosten genomen is. Dus ook uit Amerika hoeven we voorlopig niet met veel minder productie rekening te houden. Daar komt nog bij, dat de onrust in Griekenland en China de dollar sterker maakt. En een hogere dollar betekent vaak een lagere prijs voor olie, omdat die in dollars wordt genoteerd.

De grootste
De lage olieprijs betekent minder inkomsten voor de grote oliemaatschappijen. Ik denk niet, dat de koers van de grootste de komende tijd veel zal doen. Ik heb het over ExxonMobile (NYSE: XOM). De koers zal eerder nog wat onder druk komen te staan als de daling van de prijs van olie nog even doorzet. De koers staat bijna 20% onder het hoogste punt van de afgelopen 12 maanden. Dat was kort voordat die prijs begon te dalen. De koers van het aandeel zal niet stijgen zolang de prijs van olie niet stabiliseert. Als dividendbelegger moet u van dips in de koers profiteren. ExxonMobile is voor wat het dividend betreft één van de veiligste aandelen op de beurs. De onderneming heeft zijn dividend al 32 jaar op rij verhoogd. Dat gebeurde zelfs toen de prijs van olie extreem laag was in de jaren tachtig en negentig. Op dit moment heeft het aandeel een dividendrendement van 3,5%. En de afgelopen 10 jaar heeft de onderneming zijn dividend met gemiddeld 10% per jaar verhoogd. Of dat zo zal blijven is misschien wat twijfelachtig, maar zelfs met een stijging van 5% kunt u voor uw oudedag een mooi inkomen opstrijken. Meer dan op een spaarrekening of een staatsobligatie. Koop daarom nu wat aandelen en zet een limiet onder $80 om nog wat bij te kopen als we een volgende koersdaling zien.

ExxonMobile is een aandeel uit het lijstje van GroeiDividend. Die lijst is behoorlijk lang en Eveline Vrisekoop houdt de ontwikkelingen rond die aandelen goed bij. Een abonnement is niet duur. Als u meer wilt weten, klik dan hier.

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann