Jaargang 4, nummer 64, 9 september 2015

  

Blue chip met hoog dividend

Eric Poelmann

 
Als ik in China ben, ga ik vaak een avondje eten met Serena Wang. Ik heb haar jaren geleden leren kennen, toen ze nog een topfunctie had bij Thomson Reuters in Taiwan. Later verhuisde Serena naar China om daar dezelfde functie bij Thomson Reuters te gaan vervullen. Tijdens ons laatste gesprek wees ze mij op een rapport van haar bedrijf, waarin werd aangetoond dat dit jaar recordbedragen worden geïnvesteerd in aandelen en nog eens vele miljarden aan de kantlijn staan te wachten om voor overnames te worden ingezet. En dat in een jaar, dat al een record bedrag is gebruikt voor overnames en buyouts. Tot nu toe was 2007 het topjaar met $3000 miljard in M&A (mergers en aquisitions). Maar daar gaan we dit jaar gemakkelijk overheen, want de teller stond half augustus al op $2900 miljard.

Kraft als voorbeeld
Ook voor de kleine belegger is dat goed nieuws. Want degene die, toevallig of niet, aandelen heeft van een bedrijf dat wordt overgenomen, wordt daar vaak financieel een stuk wijzer van. Mij gebeurde dat eerder dit jaar toen Warren Buffett samen met het Braziliaanse 3G Capital Kraft inlijfde. Mijn aandelen Kraft werden op slag 45% meer waard. De statistieken van Thomson Reuters wijzen uit, dat ongeveer de helft van de wereldwijde M&A activiteiten in Amerika plaatsvindt. Dat is met $1400 miljard 62% meer dan in 2014. Amerikaanse bedrijven lopen dus in de kijker. En na het succes met Kraft, ben ik op zoek gegaan naar een bedrijf met dezelfde kenmerken. Ik heb mijzelf daarbij één beperking opgelegd. Het bedrijf moest zijn aandeelhouders met een aantrekkelijk dividend belonen. Dat beperkt immers het risico van mijn nieuwe belegging.

Winst onder druk
Ik ben uitgekomen bij The Procter & Gamble Company (NYSE: PG). Het feit, dat deze onderneming al tientallen jaren elk jaar weer zijn dividend verhoogt, maakte mijn beslissing nog wat gemakkelijker. Het aandeel heeft inmiddels een dividendrendement van 3,85% en je kunt je afvragen of een dividend van $2,65 niet wat veel is met de magere resultaten van de onderneming. Want op 30 juli maakte Procter & Gamble bekend dat de winst over het zojuist afgesloten boekjaar met $4,5 miljard, ofwel 40% was gedaald. Met dat soort resultaten zou je mogen verwachten dat het dividend zou worden gekort om meer in kas te houden. Of dat het dividend toch op zijn minst gelijk zou blijven. Maar nee, Procter & Gamble had het dividend in april net weer verhoogd. Hier kwam de vergelijking met Kraft, dat ook zijn dividend verhoogde na minus resultaten.

Prima cash flow
Net voordat Kraft werd overgenomen, rapporteerde de onderneming ook teleurstellende resultaten. En toch keerde Kraft meer dividend uit dan zijn concurrenten. Dat kwam doordat de winst bij Kraft werd gedrukt door een aantal non-cash boekingen. Maar die boekingen zag je niet terug in de cash flow van de onderneming en dus kon Kraft zijn aandeelhouders een mooi dividend uitbetalen. Bij de cash flow van Procter & Gamble zien we precies hetzelfde. De winst daalt door een aantal non cash boekingen zoals een reservering van $2 miljard voor het stoppen van activiteiten in Venezuela en een herwaardering van $2,2 miljard van de onderneming in batterijen. Vergeet je deze eenmalige afschrijvingen, dan is Procter & Gamble eigenlijk een gezond bedrijf. En het aandeel van dat bedrijf is met de koers van nu in de uitverkoop, waarbij de belegger een aandeel krijgt met een groeidividend, dat één van de beste rendementen heeft in het speelveld van de blue chips.

Houdbaar dividend
Maar de meeste beleggers kijken niet achter de schermen. Zij zien alleen de payout ratio van 108,6% en komen tot de conclusie, dat dit dividend niet houdbaar is. Daar komt bij, dat de koers ook nog eens flink te lijden heeft van de tegenvallende ontwikkeling op de beurs. Al die elementen samen maakt deze producent van veel huishoudelijke artikelen tot een aantrekkelijke overname prooi. Want de onderneming geeft ook nog eens $2 miljard per jaar uit aan R&D activiteiten, waarmee tal van nieuwe producten op de markt kunnen worden gebracht. Procter & Gamble is dus een aantrekkelijk aandeel. En met al die miljarden die in M&A activiteiten worden gestoken, zou het zomaar eens kunnen gebeuren dat we op een ochtend wakker worden met verrassend nieuws. En als dat niet gebeurt? Dan nog blijft dit een heel aantrekkelijk groeidividend aandeel, waarbij dat dividend de komende jaren richting 5% gaat oplopen als u nu wat aandelen tegen deze lage koers in uw portfolio opneemt. Ik heb Procter en Gamble al in mijn portfolio, maar ik koop bij op een koers van $66,25. De nieuwe aandelen geven dan een dividendrendement van 4%. 

Procter & Gamble is een aandeel met groeidividend. Het aardige van dit soort aandelen is, dat veel van die aandelen hun dividend blijven verhogen, ook als de beurs omlaag gaat. Veel aandelen hebben een lange dividendhistorie. Als u geïnteresseerd bent in GroeiDividend klik dan hier
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann