Jaargang 4, nummer 65, 14 september 2015

  

Miljarden dividend

Eric Poelmann

 
Vandaag iets over een onderneming, die niet bij elke belegger even populair is. De laatste keer dat ik iets over dit onderwerp schreef, leverde zelfs wat boze reacties op aan het adres van de redactie van deze nieuwsbrief. Dus… als u tegen roken bent en roken om principiële redenen geen onderwerp voor uw portfolio vindt, dan moet u niet verder lezen. Er komen in deze column immers genoeg mooie dividendaandelen aan de orde. Nu de beurs nogal in beweging is, zijn er tal van aandelen die voor de dividendbelegger bijna onweerstaanbaar zijn. Eén van die aandelen is sigarettenfabrikant Philip Morris International (NYSE: PM). De onderneming keerde de afgelopen vijf jaar $26 miljard aan dividend uit. Het is de op één na grootste producent ter wereld van sigaretten en rookvrije sigaretten. Voor de volledigheid, de grootste onderneming op dit gebied is China National Tobacco Corporation. Philip Morris heeft heel wat merken in huis, waarvan Marlboro het meest bekend is. Zes van de top 15 wereldmerken zijn in handen van de onderneming.

Afgesplitst
Philip Morris heeft zijn hoofdkantoor in New York, maar verkoopt in Amerika geen sigaret. De onderneming heeft de exclusieve rechten om tal van merken in 200 landen te verkopen. Philip Morris is in 2008 uit juridische en financiele motieven afgesplitst van het Amerikaanse Altria. Op het juridische vlak wilde men met de afsplitsing bereiken, dat de buitenlandactiviteiten geen last zouden hebben van allerlei regelgeving in Amerika en ook niet van alle schadeprocessen, die door rokers tegen de tabaksondernemingen worden gevoerd. Door met Philip Morris alle buitenlanden in een aparte onderneming onder te brengen, bleven al die procedures en de gevolgen daarvan voor Philip Morris bespaard. Op het financiele gebied werd met Philip Morris een bedrijf gecreëerd, dat zich veel beter kon specialiseren op de opkomende markten. Op beide fronten was de afsplitsing een succes.

Stabiele omzet
Philip Morris heeft nu 16% in handen van de sigarettenmarkt buiten Amerika. Die markt kent een omvang van ongeveer $5600 miljard. In drie van de top tien emerging markets is de onderneming marktleider. En door het feit, dat het bedrijf niet in Amerika actief is, gaan heel wat kosten voortkomend uit juridische problemen en regelgeving aan het bedrijf voorbij. Daardoor is het bedrijf veel winstgevender dan zijn Amerikaanse tegenhanger Altria. Uit marketing oogpunt gaat het Philip Morris voor de wind, want de klantentrouw aan de merken van Philip Morris is groot. De vraag naar de producten is vrij inelastisch. Ook in economisch slechte tijden blijven mensen immers sigaretten kopen. Uit onderzoek is zelfs gebleken, dat in economisch mindere tijden meer gerookt wordt. In 2008 bijvoorbeeld behaalden de drie grootste tabaksondernemingen meer omzet dan het jaar ervoor. Philip Morris zag in dat jaar zijn omzet met 2,5% stijgen terwijl veel S&P 500 bedrijven met meer dan 25% omzetdaling werden geconfronteerd. Daarom is juist nu dit aandeel een verantwoorde keuze nu de wereldeconomie met 3,3% het langzaamst groeit sinds 2009. Het maakt Philip Morris wel tot een uiterst betrouwbare dividendbetaler.

Groeidividend
Dat dividend wordt ook met de regelmaat van de klok verhoogd. Sinds de onderneming in 2009 met de uitbetaling van dividend begon, is dat dividend met 85% verhoogd. Het aandeel keert op dit moment een dividend uit van iets meer dan 5%. In de afgelopen 5 jaar genereerde Philip Morris een free cash flow van gemiddeld 8,4 miljard per jaar. Daarvan werd gemiddeld $5,3 miljard aan dividend uitgekeerd. In vijf jaar dus meer dan $26 miljard. Daarnaast wordt sinds 2012 een inkoopprogramma van eigen aandelen uitgevoerd van $18 miljard. Dat is bijna gerealiseerd en ik verwacht binnenkort de aankondiging dat opnieuw eigen aandelen zullen worden ingekocht. Ik verwacht één dezer dagen de aankondiging van het volgende kwartaaldividend. Het zou mij niet verbazen, als dat dividend opnieuw wordt verhoogd. Er zit echter wel een maar in het verhaal. Philip Morris heeft zoals veel Amerikaanse ondernemingen last van de dollarstijging 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann