Jaargang 4, nummer 69, 28 september 2015

  

Koop wat Buffett koopt

Eric Poelmann

Veel beleggers hebben een blind vertrouwen in superbelegger Warren Buffett. En in tijden dat de beurs het moeilijk heeft, is Buffett vaak op koopjesjacht. Hij slaat graag toe als de beurzen bloedrood kleuren. Hij doet dat, omdat hij in de aandelen die hij dan koopt, veel vertrouwen heeft op de lange termijn. Amerikaanse aandelen hebben in de afgelopen 200 jaar altijd weer een herstel te zien gegeven nadat ze tijdens een bear market flink onderuit waren gegaan. Buffett wijzigt zijn strategie nauwelijks, ook als de aandelenbeurzen in een bear market zitten.

 
Goede marges
Net als andere beleggers moet Buffett zijn aankopen openbaar maken. Op 28 augustus meldde Berkshire Hathaway, dat zij meer dan 50 miljoen aandelen had gekocht in de raffinaderij Philips 66 (NSYE: PSX). Dat is bijna 10% van alle uitstaande aandelen van deze onderneming. Met deze aankoop werd Philips 66 de op vijf na grootste aandelenpost in de portfolio van Berkshire. Philips 66 is niet een gewone oliemaatschappij. De onderneming boort niet naar olie en heeft ook geen last van de lage olieprijzen. Integendeel. De lage olieprijzen spelen Philips 66 juist in de kaart. De onderneming kan goedkoop olie inkopen en maakt uitstekende marges op al de producten, die uit zijn raffinaderijen komen.

Aantrekkelijk
Dezelfde trend zien we bij vergelijkbare raffinaderijen. En ondanks het feit, dat Buffett kennelijk alle vertrouwen heeft in Philips 66, is het aandeel goedkoper dan andere aandelen in dezelfde sector. Gebaseerd op een te verwachten winst per aandeel dit jaar van $6,64 heeft dit aandeel een koers/winst verhouding van 12, terwijl de sector een gemiddelde heeft van 16. Misschien heeft deze discount het aandeel voor Buffett extra aantrekkelijk gemaakt. Het kan ook zijn, dat hij onder de indruk is van het management van Philips 66. De onderneming realiseert namelijk een ROE (return on equity) van 19,3% terwijl dat voor de sector slechts 6,6% is.

Dividend
De registratie bij de SEC geeft niet aan wat Berkshire voor de aandelen van Philips 66 betaald heeft. Maar het aandeel heeft een notering gehad tussen de $77 en $82 in de periode van aankoop van de 50 miljoen aandelen. En vorige week meldde Berkshire, dat zij nog eens 3,5 miljoen aandelen had gekocht. CNBC meldde, dat twee derde van die aandelen zijn gekocht op dagen, dat de koers een dieptepunt van $77 haalde. We kunnen dus concluderen, dat Buffett veronderstelt, dat $77 een aantrekkelijke koers is voor Philips 66. En als u een volger van Buffett bent, kunt u ook op deze aankooplimiet inzetten. Met een kwartaaldividend van 56 cent per aandeel maakt u dan een dividendrendement van 2,9%. Bovendien verhoogt de onderneming zijn dividend regelmatig. Daar is bij een payout ratio van 28,8% ook alle ruimte voor.  

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann