Jaargang 4, nummer 72, 12 oktober 2015

  

Elke maand weer dividend

Eric Poelmann

 
De kranten staan er weer vol van. De pensioenuitkeringen staan onder druk door de lage rendementen die de pensioenfondsen kunnen realiseren. Hoofdschuldige is de rente. Die is nu extreem laag en die zal op termijn ook laag blijven. Het gemiddelde van 4% kunnen we voor de komende 25 jaar vergeten. Bill Gross, grote man in de obligatiewereld, houdt het erop dat we met een gemiddelde rente van 2% moeten gaan rekenen en dus moeten de pensioenfondsen meer proberen te verdienen op de beurzen. Maar die zijn nog grilliger dan de obligatiemarkten, dus staan de inkomsten van de pensioenfondsen onder druk en moeten de premies omhoog en de uitkeringen omlaag. Geen mooi vooruitzicht voor gepensioneerden.

Dividend met regelmaat
Veel gepensioneerden hebben nog wel wat vermogen op een bankrekening geparkeerd, maar aan de andere kant blijven de vaste uitgaven maandelijks terugkomen. Het zou dus ideaal zijn als naast de pensioeninkomsten het vermogen maandelijks wat oplevert. Dat is niet zo eenvoudig. Want valt de keuze op beleggingen, dan komt er meestal maar één keer per jaar dividend. Of als u in Amerikaanse fondsen belegt, is dat in de meeste gevallen één keer per kwartaal. Maar er zijn op de Amerikaanse beurs ook enkele fondsen, die hun aandeelhouders maandelijks een dividend uitkeren. De trouwe lezer van deze rubriek weet, dat ik regelmatig aandacht besteed aan Realty Income (NYSE: O). Deze REIT belegt in onroerend goed in de retail sector in Amerika en heeft al 542 keer achter elkaar dividend aan zijn aandeelhouders uitgekeerd. De laatste 72 maanden is dat dividend ook elke keer weer verhoogd. Maar de REIT sector biedt nog een paar mogelijkheden van maandelijkse dividendbetalers voor de op inkomen georiënteerde belegger. Vandaag heb ik er twee voor u.

Amusement
De eerste is een REIT, die we niet elke dag tegenkomen. Dit fonds belegt in amusementsparken, theaters, bioscopen, golfparken en andere op amusement gericht onroerend goed. Ik heb het over EPR Properties (NYSE: EPR). Dit fonds heeft een dividendrendement van 6,8% en keert dat dividend sinds 2013 maandelijks aan zijn aandeelouders uit. Veel institutionele beleggers mijden het aandeel, omdat het niet duidelijk is in te passen in een beleggingsstrategie. Daardoor heeft het aandeel een aantrekkelijke koers. Maar voor de particuliere belegger met een strategie van frequente inkomsten is EPR Properties een ideale belegging. Daar komt nog bij, dat deze REIT zijn dividend regelmatig verhoogt. De afgelopen 5 jaar met gemiddeld 6% per jaar.   

Zorg
Mijn tweede tip zit in de zorgsector. Strategisch vind ik deze sector een must in mijn portfolio. Zorg is de komende 25 jaar een groeisector met de enorme vergrijzing. Niet alleen wordt het aandeel 65 plussers in onze westerse samenleving groter, de mensen worden ook steeds ouder. In Amerika worden elke dag zo’n 8000 mensen 65! Een REIT gespecialiseerd in de zorg is LTC Properties (NYSE: LTC). De afkorting LTC staat voor Long Term Care. Mensen die langdurige verzorging nodig hebben, komen in daarvoor gespecialiseerde instellingen terecht en LTC Properties belegt in onroerend goed in die sector. Het is een aandeel om te kopen en verder niet meer naar om te kijken. Het aandeel heeft een dividendrendement van 4,7% en dat dividend kon de afgelopen 5 jaar met gemiddeld 8,6% groeien.

Wilt u meer weten over REIT’s, dan kan ik u de nieuwsbrief The Dividend Factory aanbevelen. Paul van den Heuvel besteedt hierin aandacht aan allerlei hoog dividendbeleggingen, waaronder REIT’s. Wilt u meer weten over deze nieuwsbrief, klik dan hier.
  

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann