Jaargang 4, nummer 77, 4 november 2015

  

Gladstone keert elke maand uit

Eric Poelmann

 
Wat is mooier dan een aandeel, dat elke maand weer dividend uitkeert. Helemaal in een tijd, dat geld op de bank zo goed als niets oplevert. Veel spaarders zijn naarstig op zoek naar mogelijkheden om toch wat meer van hun geld te kunnen maken dan de rente van bijna nul, die de banken uitbetalen. Vorige keer heb ik u een closed-end fonds aanbevolen. Dat fonds is in twee weken zo’n 5% duurder geworden, maar noteert nog altijd ver onder de intrinsieke waarde (net asset value). Vandaag presenteer ik een ander aandeel, dat maandelijks dividend uitkeert. Het aandeel maakt deel uit van de Gladstone family, opgericht door David Gladstone. Hij is één van de interessantste ondernemers die ik in de wereld van het beleggen ben tegengekomen. Voordat hij met zijn eigen fondsen op de markt kwam, heeft hij veel ervaring opgedaan bij een aantal business development companies (BDC’s), waar hij telkens weer het inkomen van de aandeelhouders op het hoogste plan zette. Toen hij voor zichzelf begon, waren zijn eerste fondsen dan ook business development companies. Vandaag wil ik een real estate investment trust (REIT) van Gladstone onder uw aandacht brengen.

Hoog rendement
Een REIT belegt in onroerend goed en één van de manieren om dat te financieren, is de uitgifte van aandelen met een beursnotering. REIT’s hebben in Amerika van de overheid een speciale status gekregen. Als ze 90% van hun winst uitkeren aan de aandeelhouders, hoeven ze geen vennootschapsbelasting te betalen. Dat betekent dus meer dividend voor de aandeelhouders. Meestal wordt het dividend eens per kwartaal uitgekeerd, maar Gladstone Commercial Corporation (NASDAQ: GOOD) keert zijn dividend elke maand uit. Sinds 2008 is dat 12,5 cent per maand, ofwel $1,50 per jaar. Ik heb het fonds al jaren in mijn portfolio en koop aandelen bij als de notering weer eens erg laag staat. Dat was onlangs het geval. Door alle renteperikelen viel de koers van het aandeel terug van $18 naar $14 en zelfs nog wat lager. Dat leverde een bijzonder aantrekkelijk dividendrendement op van 10,7%. Inmiddels is de koers weer wat hersteld, maar nu de kans bestaat dat de FED de rente in december alsnog optrekt, staan de koersen van de REIT’s weer wat onder druk.

Nooit verlaagd
Zelf geloof ik nog niet zo in een rentestijging in december. De ECB heeft aangekondigd dat zij in Europa mogelijk nog meer obligaties wil opkopen en zo meer geld in de economie wil pompen, wat een rente verlagende uitwerking heeft. Als de FED tegelijkertijd de rente gaat verhogen, zal dat de dollar duurder maken en de Amerikaanse export nog meer onder druk zetten. Daarom denk ik niet, dat de rente in Amerika dit jaar nog omhoog gaat. Bovendien zal Gladstone voorlopig geen last hebben van een hogere rente. Het merendeel van de leningen van Gladstone Commercial hebben immers een langlopend karakter. Maar het blijft natuurlijk een aandeel en een onderneming kan altijd zijn dividend verlagen. Dat is waar, maar Gladstone Commercial heeft sinds de oprichting in 2003 het dividend nog nooit verlaagd. Ook niet in het turbulente jaar 2008. En het is David Gladstone er veel aan gelegen om die status te handhaven.

Weinig leegstand
Gladstone Commercial belegt op twee manieren. De onderneming koopt onroerende goed waarin al goede huurders zijn gehuisvest. Of het koopt onroerend goed dat eigendom is van bedrijven, die daarin gehuisvest zijn en verhuurt dat onroerend goed terug aan de verkoper. De waarde van het onroerend goed ligt bij Gladstone Commercial tussen $5 en $20 miljoen. De huurders variëren van kleine bedrijven tot beursgenoteerde ondernemingen, waarvan de meeste geen grote schulden hebben. Alle contracten zijn tripple net leases. Dat wil zeggen, dat de huurder moet opdraaien voor de kosten van onderhoud, belasting en verzekering. Een heel gebruikelijke vorm van verhuur in Amerika. Per 30 juni was 97,9% van al de vierkante meters van Gladstone Commercial verhuurd.

Koersvorming
De koers van het aandeel was de afgelopen twaalf maanden erg volatiel. Voornamelijk veroorzaakt door de angst voor een renteverhoging. De koers schommelde tussen $12 en $18,84. Ik denk, dat sentiment daarvan de grootste oorzaak was. Dit wordt onderstreept door het feit, dat insiders van de onderneming dit jaar elke maand weer zelf aandelen hebben gekocht. Een positie in het aandeel kunt u in alle rust opbouwen. Hebt u het aandeel nog niet, dan kunt u onder de $16 kopen met een dividendrendement van 9,4%. Daarna wacht u rustig af tot het aandeel weer aan een volgende dip toe is. Op deze wijze heb ik de afgelopen jaren mijn positie opgebouwd en heb nu een dividendrendement van meer dan 10% op de kostprijs van mijn aandelen.

Dit aandeel valt onder de categorie hoog dividend. The Dividend Factory vertelt u alles over aandelen met een hoog dividend. Wilt u daar meer over weten, klik dan hier.

  

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann