Jaargang 4, nummer 85, 9 december 2015

  

Kanshebbers voor 2016 (2)

Eric Poelmann

 
Zoals beloofd kom ik vlak voor het nieuwe jaar met een paar aandelen, die ik veel belovend vind voor het komend jaar. Wilt u mijn eerste aanbeveling nog eens lezen, klik dan hier. Mijn tweede aanbeveling is een echt groeidividend aandeel. Collega Eveline Vrisekoop heeft dit aandeel al lange tijd aan de top van haar lijstje staan. Ik heb het over CVS Health Corp (NYSE: CVS). Het is een aandeel, dat al jaren meedraait in de top van de aanbevelingen. Ik heb u wel eens verteld, dat ik verbaasd ben als ik zie, hoeveel recepten er klaar liggen in een CVS winkel om te worden afgehaald. CVS is een apotheek en tegelijk een soort mini supermarkt. De afhaalrecepten kunnen zowel in de winkel worden afgehaald als via de drive-in. CVS heeft dit jaar geen rookwaar meer in zijn assortiment. Ik denk, dat dit strategisch een goed besluit geweest is en dat klanten deze beslissing gewaardeerd hebben.

Te lage koers/winst verhouding
CVS is een aandeel voor de lange termijn. Had u het aandeel de afgelopen 10 jaar in uw portfolio gehad, dan was u er gemiddeld per jaar 14% beter van geworden. Meer dan twee keer het gemiddelde van de S&P 500. Het aandeel is dit jaar door de grens van $100 gegaan, maar nadat het de $113 had aangetikt, heeft de koers een correctie ondergaan en staat momenteel rond de $95. Deze correctie is in mijn ogen een koopkans. De correctie was een gevolg van de laatste prognose van het management voor 2016. De winst was lager dan de analisten op Wall Street hadden verwacht. Ook al lag de verwachte winst voor het komend jaar 10% tot 14% hoger dan die van 2015. Begin dit jaar werd het aandeel CVS nog verhandeld tegen een verwachte koers/winst verhouding van 20, maar voor de volgende vier kwartalen is de koers/winst verhouding terug gebracht tot 16. Dat is voor een kwaliteitsaandeel als CVS eigenlijk te laag.

Meer eigen risico
Groeide de onderneming de afgelopen jaren met dubbele cijfers, de komende jaren zal dat niet anders zijn. Eén van de oorzaken daarvan is, dat elke Amerikaan in het kader van Obama Care voor ziektekosten verzekerd moet zijn. Daardoor zal het aantal voorgeschreven medicijnen toenemen. Maar niet alleen dat. De vergrijzing zal het medicijnverbruik ook verder aanjagen, en dat speelt sterk in de kaart van een onderneming als CVS. Verzekeraars willen de kosten van medicijnen drukken, maar dat speelt juist de “medicijn-managers” CVS in de kaart. Zij zijn meesters in samenstellen van goedkope medicijnpakketten, waarmee niet alleen aan de verzekeraars wordt tegemoet gekomen, maar ook aan de patiënten, die in Amerika een veel groter eigen risico hebben dan wij in Nederland gewend zijn. En om de patiënten nog meer tegemoet te komen, heeft CVS zogenaamde “walk-in clinics” in de winkel, waar de patiënt om raad kan vragen hoe hij het goedkoopst kan worden geholpen.

Dividend zal toenemen
Het aandeel heeft een dividendrendement van 1,5%, maar zoals ik al zei, is CVS een typisch groeidividend aandeel. Ik verwacht dat het dividend over een jaar of drie zo’n 60% hoger zal zijn dan nu. Komt dat uit, dan zal het dividendrendement over drie jaar 2,4% zijn op de kostprijs van het aandeel als u het nu zou kopen. En ook daarna verwacht ik, dat de groei van het dividend zal doorzetten.

Wilt u meer weten over aandelen met een oplopend dividend, dan is GroeiDividend van Eveline Vrisekoop eigenlijk onmisbaar voor u. Zij heeft u al het huiswerk uit handen genomen en haar adviezen zijn de afgelopen jaren een schot in de roos geweest. Wilt u meer weten over deze interessante nieuwsbrief, klik dan hier.  

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann