Jaargang 5, nummer 5, 18 januari 2016

  

Microsoft blijft veelbelovend

Eric Poelmann

 
Ook de tweede week van het nieuwe jaar blijft er één voor beleggers om snel te vergeten. Vrijdag was wel erg heftig. Ik zat de hele dag in een vliegtuig, maar United Airlines heeft DirecTV en ik kon via CNBC alle ontwikkelingen op de voet volgen. Het valt mij op, dat er nog altijd geen echte paniek is. Dat is geen goed teken. Beleggers denken kennelijk, dat ook deze storm wel weer over waait. CNBC laat veel bekende professionals aan het woord en vrijdag zag ik de CEO van BlackRock. Ook hij was niet erg negatief. Hij ziet wel, dat er nog eens 10% van de koersen af kan. Maar tegelijkertijd zei hij, dat zijn onderneming wel weer aan het kopen is. Als dividendbelegger ben ik nooit erg pessimistisch als de koersen dalen. Mooie aandelen kunnen dan worden gekocht met een hoger dividendrendement. Kijk daarbij vooral naar de ondernemingen met grote reserves op de balans. Als de koers daalt, stijgt het rendement en als belegger kunt u daarvan profiteren. Natuurlijk is daar wat moed voor nodig. Want u koopt op een moment, dat de beurzen diep rood kleuren. Maar ik weet zeker, dat u daar later geen spijt van krijgt.

Tech sector
In de technologiesector springen er voor mij twee aandelen uit. Dat zijn Apple en Microsoft (NASDAQ: MSFT). Bij Apple zijn er wat onzekerheden, maar wel zeker is de enorme cash reserve bij de onderneming. Aandeelhouders zien het dividend dus stijgen, ook als de iPhone verkopen tegen zouden vallen. Maar mijn favoriet in de tech sector blijft Microsoft. Eerder deze maand rapporteerde de onderneming dat 200 miljoen computers inmiddels op Windows 10 draaien. En dat binnen 6 maanden na de introductie. Dat Windows 10 zo aanslaat, bewijst twee dingen. Op de eerste plaats wordt duidelijk, hoe onpopulair Windows 8 is. Maar tegelijkertijd wordt duidelijk, hoe sterk de marktpositie van Microsoft is, ondanks het teruglopend gebruik van de PC. Microsoft leeft en de onderneming doet het bijzonder goed sinds het aantreden van Satya Nadella als CEO.

Skype for Business
En laten we niet vergeten, dat Microsoft met Alfabet en Amazone voorop loopt bij de ontwikkeling van cloud. Microsoft maakt grote stappen met cloud en de volgende kwartaalcijfers zullen dat weer bewijzen. De koers van het aandeel is in het afgelopen jaar met 25% gestegen en veel analisten stellen hun verwachtingen voor het aandeel naar boven bij. Morgan Stanley is één van die analisten en die ziet een volgend koersdoel van $66. En cloud is niet het enige verhaal rond Microsoft. De onderneming heeft inmiddels ook een aanzet gegeven om meer te gaan halen uit Skype met Skype for Business. De onderneming heeft Event Zero overgenomen, waarmee IT afdelingen van ondernemingen Skype beter in de onderneming kunnen integreren. Inmiddels neemt Skype al één-derde van alle lange afstandsgesprekken voor zijn rekening en dat aantal zal nog flink oplopen.

Oplopend dividend
Microsoft is dus een aandeel om deze dagen alert op te zijn. Het rendement lag bij de slotkoers van vrijdag op 2,82%. En blijft de beurs het nog even zo slecht doen, dan komt de 3% in zicht. In november steeg het kwartaaldividend met 16% en ik reken erop, dat in november het dividend met nog eens meer dan 10% zal stijgen. En dat ook de jaren daarna het dividend verder omhoog zal gaan. Dat wil zeggen dat het rendement op de aankoopkoers de komende jaren blijft stijgen. Ik ga aandelen van Microsoft bijkopen nu de beurs het zo slecht doet, om ze daarna jaren vast te houden 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann