Jaargang 5, nummer 14, 22 februari 2016

  

Een fonds met preferente aandelen

Eric Poelmann

 
Beleggen is niet altijd een plezierige bezigheid. Zeker dit jaar niet. In de eerste zes weken van 2016 waren de beurzen enorm volatiel en dat heeft veel beleggers wat kopschuw gemaakt. Dat is heel begrijpelijk, maar het verleden heeft mij geleerd, dat als je als belegger wat conservatief belegt, je altijd wel op de één of andere manier je verliezen beperkt. Dividendbeleggen is voor mij in de regel conservatief beleggen. Daarbij staat voorop, dat je zoveel mogelijk zekerheid zoekt dat het dividend ook in de toekomst zal worden uitgekeerd, of de koers van het aandeel nu wat lager of hoger staat. Het inkomen moet zeker zijn, helemaal nu een spaarrekening voor inkomen eigenlijk geen alternatief meer is. Een spaarrekening geeft geen koersverliezen. Maar voor iemand die inkomen zoekt, is de spaarrekening eigenlijk geen alternatief meer.

Mini obligaties
Daarom heb ik de afgelopen week lopen zoeken naar aandelen die onder het beursgeweld nog redelijk overeind zijn gebleven. Dat bleek onder andere het geval met de preferente aandelen. Dat zijn eigenlijk een soort mini obligaties met de notering van een aandeel. Meestal hebben die preferente aandelen een nominale waarde van $25 en een vaste uitkering per kwartaal. De koers van een preferent aandeel kan hoger of lager zijn dan de nominale waarde, afhankelijk van de rente en dat datum dat de prefs kunnen worden ingeroepen. Preferente aandelen zijn een alternatief voor een spaarrekening voor beleggers, die een constante stroom van inkomsten willen met een beperkt koersrisico. Daar staat tegenover, dat je van de prefs ook geen grote koersstijgingen moet verwachten zoals dat bij gewone aandelen wel kan.

Spreiding
Ik ben bij mijn zoektocht bij een fonds uitgekomen, dat zich hoofdzakelijk specialiseert in preferente aandelen. Het aardige van een fonds is, dat het is samengesteld uit een groot aantal aandelen, zodat het risico van een uitschieter nog meer is beperkt. Het fonds dat ik u vandaag ga voorstellen, is een closed end fonds (CEF) met een notering op de beurs in New York. De koers van een CEF wordt bepaald door vraag en aanbod en kan dus hoger of lager zijn dan de intrinsieke waarde, ofwel de Net Asset Value (NAV). Ik heb het over Coher & Steers Select Prefered and Income Fund (NYSE: PSF). Het fonds belegt niet alleen in preferente aandelen, maar ook in REIT’s en obligaties in Engeland en andere landen.

Hoog dividendrendement
Zelfs in een bear market is de volatiliteit van dit fonds beperkt. Maar de koers beweegt wel. Het fonds betaalt sinds 2010 elke maand een dividend uit van 17,2 cent per aandeel. Daarbij komt het dividend uit op $2,06 per jaar, wat een dividendrendement betekent van zo’n 8,5%. Ik heb het verloop van de dividenduitkeringen even nagekeken en vastgesteld, dat het fonds in december ook regelmatig een bonus uitkeert. In december 2012 was dat 23,7 cent, in 2013 was de bonus 22 cent, in 2014 ontvingen de aandeelhouders 50 cent en in 2015 was dat 13 cent. Die bonus komt dus bovenop het dividendrendement van 8,5%. Als u dit fonds wilt kopen, adviseer ik een limiet in te leggen van $24 of iets lager. Dat maakt het dividendrendement nog wat hoger. Hoewel het een heel aantrekkelijke belegging is, adviseer ik u maximaal 5% van uw aandelenvermogen in dit aandeel te investeren.

Wilt u meer weten over beleggen in fondsen met een maandelijkse uitkering, neem dan een abonnement op ElkeMaandDividend van Paul van den Heuvel. Informatie over deze nieuwsbrief vindt u hier. 

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann