Jaargang 5, nummer 15, 24 februari 2016

  

Vast maar veiliger

Eric Poelmann

 
De eerste zes weken van dit jaar zijn voor beleggers niet eenvoudig geweest. De volatiliteit was heftig, zowel naar beneden als naar boven. De afgelopen week hebben veel koersen een herstel te zien gegeven, maar analisten verschillen van mening of dit herstel blijvend gaat zijn. In een bear market zien we immers vaker een krachtig maar kort durend herstel. Veel beleggers blijven aan de kantlijn staan en wachten af. Toch zijn er ook in deze tijd aandelen, die de moeite waard zijn om in te stappen. Zeker voor beleggers, die op een mooi dividend uit zijn. En een dividend van 6,2% vind ik in deze lage rente periode zeker de moeite waard. EPR Properties (NYSE: EPR) biedt dat dividend. Extra aantrekkelijk vind ik, dat dit dividend maandelijks wordt uitgekeerd.

Triple net lease
EPR Properties is een REIT, die zich specialiseert in entertainment, recreatie en opleiding. Het onroerend goed aandeel heeft, anders dan vele andere REIT’s, redelijk stand kunnen houden, ondanks alle renteperikelen. De REIT bestaat voor ongeveer de helft uit bioscopen. Daarnaast heeft EPR Properties ski resorts, golfbanen en een aantal scholen. Bijna al het eigendom (99%) is in lease onder triple net condities. Dat betekent, dat onderhoud, belasting en verzekering voor rekening komt van de huurder. Deze vorm van lease is in Amerika erg gebruikelijk. EPR Properties is geen spectaculaire groeier. De afgelopen jaren groeide de omzet met gemiddeld 10%. De REIT verwacht over 2015 een FFO (funds from operations) tussen $4,41 en $4,46 per aandeel. De FFO is bij een REIT vergelijkbaar met de winst per aandeel. De werkelijke winst per aandeel wordt sterk beïnvloed door de afschrijvingen. Maar de afschrijving is wat Amerikanen noemen een non-cash event. Voor de uitbetaling van het dividend is daarom de FFO een veel betere graadmeter. Maandag werden de definitieve resultaten over 2015 bekend gemaakt. Voor 2016 verwacht EPR Properties een resultaat tussen de $4,70 en $4,80 per aandeel.

Preferente aandelen
Het dividend wordt maandelijks uitgekeerd. Onlangs heeft EPR Properties het dividend verhoogd van 30,3 cent naar 32 cent per maand. Het dividend lijkt redelijk veilig. Maar EPR Properties heeft nog een veiliger dividend. Dat dividend wordt uitgekeerd op de preferente aandelen van de onderneming. Zelf heb ik de EPR Properties Serie F 6,625% (NYSE: EPR-F). Preferente aandelen worden ook wel mini-obligaties genoemd. Ze geven een vaste uitkering per kwartaal. In dit geval is het preferente aandeel cumulatief. Dat wil zeggen, dat mocht de uitkering een keer worden overgeslagen, die uitkering eerst moet worden ingehaald, voordat de normale aandeelhouders van EPR Properties weer dividend krijgen. Het dividend op de preferente aandelen is vrijgesteld van de 15% withholding tax, omdat het als rente wordt beschouwd. Het voordeel van de normale aandelen boven de preferente is, dat het dividend op de normale aandelen kan worden verhoogd (maar ook verlaagd) en dat de koers van het normale aandeel gemakkelijker kan stijgen (of dalen). Bij de preferente aandelen is de uitkering vast en is het koersrisico een stuk geringer.  

Kopen is eenvoudig
Preferente aandelen kunnen door de uitgever worden ingeroepen. Daarvoor geldt de zogenaamde call date. Voor de serie F is de call date 12 oktober 2017. Dat wil niet zeggen, dat deze prefs ook op die datum worden ingeroepen. Het kan, maar het hoeft niet. Het voordeel van de call date is, dat de koers zich in de regel rondom de nominale waarde van $25 zal bewegen. Het nadeel is, dat de onderneming de prefs op elk moment kan inroepen voor de nominale waarde van $25. De preferente aandelen zijn gewoon op de aandelenbeurs te krijgen. De omzet is bescheiden. Dus u moet wel met een limiet order werken, waarbij ik een aankoopkoers aanbeveel tussen de $25,10 en $25,15. 

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann