Jaargang 5, nummer 17, 2 maart 2016

  

Een vrij zeker inkomen

Eric Poelmann

 
Volgende week komt het bestuur van de ECB weer bijeen. Het belangrijkste onderwerp is de deflatie, waarmee de eurozone wordt geconfronteerd. De prijzen blijven dalen en dat is slecht voor de consumptie. Bij dalende prijzen stellen consumenten hun bestedingen immers uit, in de hoop er later minder voor te hoeven betalen. En die consumentenbestedingen zijn juist zo belangrijk voor de economische ontwikkeling in Europa. Het ligt voor de hand dat de ECB de rente verder zal verlagen en nog meer geld in de economie zal pompen door het opkopen van obligaties. En dat betekent, dat het moment steeds dichterbij komt, dat de banken helemaal geen rente meer betalen op uw spaarrekening. Om nog maar niet te denken aan het moment, dat we rente moeten gaan betalen in plaats van dat we rente krijgen.

Zeker inkomen
Toch komt dat moment steeds dichterbij. We zien, dat Europa de ontwikkelingen in Japan steeds meer gaat volgen. Daar is de vergrijzing al veel eerder ingetreden en vergrijzing betekent minder consumentenbestedingen. Oudere mensen geven immers minder geld uit. Een huis renoveren, nieuwe meubels kopen of hippe kleding aantrekken is iets, wat de meeste ouderen niet doen. Zij blijven op hun centen zitten en rekenen er eigenlijk op, dat die centen nog wat opbrengen. Beleggen in dividendaandelen is voor de ouderen een alternatief. Daarbij de koersbewegingen op de koop toenemend. Toch is het zoeken naar zekerheid voor de gepensioneerden belangrijk. Zekerheid van inkomen zou daarbij het belangrijkste moeten zijn.

Aristocraten
Op de beurs zijn een aantal aandelen genoteerd, die niet alleen jaar in jaar uit dividend uitbetalen, maar dat dividend ook nog eens jarenlang elk jaar hebben verhoogd. Er zijn er zelfs bij, die hun dividend al meer dan 50 jaar elk jaar weer verhogen. Dat oplopend dividend is voor mij een signaal, dat we met een financieel gezonde onderneming te maken hebben. Voor conservatieve beleggers, die op zoek zijn naar een alternatief voor rente, is de lijst van Dividend Aristocraten een bron van inspiratie. Deze bedrijven hebben immers bewezen, dat de uitbetaling van het dividend van het grootste belang is, of de economie nu goed gaat of minder goed. De koersen van de aristocraten zijn stabieler dan die van andere aandelen. Natuurlijk stijgen ze en dalen ze. Maar bij de daling van 37% van de S&P 500 aandelen in 2008, gingen de aristocraten met maar 17% naar beneden. En ondanks die daling bleef het dividend stijgen.

Dividend verdubbeld
Een onderneming, die de laatste 50 jaar zijn dividend elk jaar heeft opgetrokken, is Procter & Gamble (NYSE: PG). Het aandeel is erg populair onder de ouderen omdat het hier om een stabiele onderneming gaat met veel alledaagse producten in het assortiment. Toiletpapier, schoonmaak middelen, beauty producten, mond hygiëne, het zit allemaal in het assortiment van deze gigant. Veel van de omzet komt van buiten Amerika. Dat maakte de onderneming wat kwetsbaar voor de duurder wordende dollar, maar in de komende 7 jaar zie ik de dollar weer aan waarde inboeten, waardoor de resultaten van Procter & Gamble significant kunnen verbeteren. De afgelopen 10 jaar is het kwartaaldividend per aandeel gestegen van 28 cent naar 66,3 cent per aandeel. Dat is een stijging van 136,8%. Het aandeel heeft momenteel een dividendrendement van 3,3%. Dat is veel meer dan u aan rente bij de bank krijgt. Als de koersbewegingen u koud kunnen laten, is het beleggen in Procter & Gamble zeker een alternatief voor de spaarrekening. En er is een goede kans, dat het dividend volgende maand verder omhoog gaat. 

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann