Jaargang 5, nummer 21, 16 maart 2016

  

Een mooi mobiel dividend

Eric Poelmann

 
Telecom aandelen zijn voor dividendbeleggers altijd een mooie bron van inkomsten geweest. Zij betalen een hoog dividend. Dat kon door de hoge free cash flow, die telecom bedrijven genereren. Het zijn echter vooral de bedrijven, die zich concentreren op de mobiele telefonie, die voor beleggers zoals wij interessant zijn. De markt voor analoge telefonie krimpt immers razendsnel. In veel huishoudens is geen analoge telefoon meer. Of er wordt mobiel gebeld of via internet. Dat laatste is immers veel goedkoper. Onlangs heb ik u Verizon aanbevolen, maar grote concurrent AT&T (NYSE: T) verdient ook aandacht. Zeker als u op zoek bent naar een hoger rendement op uw geld en nog een beetje beschutting wilt tegen het volatiele geweld op de beurzen.   

Free cash flow
AT&T is nou niet een geweldige groeier, maar de onderneming verhoogt al 30 jaar zijn dividend en is dus een echte dividend aristocraat. De onderneming richt zijn pijlen op nieuwe ontwikkelingen. Het was de eerste telecomreus, die een deal sloot met Apple over de iPhone. In het afgelopen jaar keerde AT&T 64% van zijn free cash flow uit als dividend. Daarbij wordt een dividendrendement gerealiseerd van iets meer dan 5%. Dat is meer dan het dubbele vergeleken met het S&P 500 gemiddelde, dat op 2,2% staat. En free cash flow heeft AT&T ook de komende jaren genoeg. In juli vorig jaar werd de overname van DirecTV afgerond, waar AT&T $49 miljard voor betaalde. Met die overname steeg de free cash flow met 60% naar $15,9 miljard. Ook voor de winst van de onderneming was de overname een goede zaak. Tot 2018 moeten de synergievoordelen een extra winst gaan opleveren van $2,5 miljard.

Koppelverkoop
Maar de voordelen zijn groter door wat ik noem de “extra-synergie”. AT&T geeft de gebruikers van een smartphone immers onbeperkt gebruik van data als ze een abonnement op DirecTV nemen. Een mooi staaltje van koppelverkoop. En daar blijft het niet bij. De onderneming richt zijn pijlen op nieuwe markten zoals smart homes, connected cars en drones. AT&T heeft in het afgelopen kwartaal 1 miljoen auto’s aangesloten. En de onderneming heeft een deal gemaakt met Ford om de komende 5 jaar tenminste 10 miljoen auto’s aan te sluiten. En met Intel zijn afspraken gemaakt voor 4G drones. Dat gaat allemaal extra omzet betekenen en deze afspraken lijken veel op die met Apple een paar jaar geleden.

Dividend
AT&T betaalt al jaren een hoger dividend, maar de jaarlijkse groei van dat dividend is sinds de crisis beperkt gebleven tot 4 cent, ofwel 1 cent per kwartaal. Het huidige dividend staat op 48 cent per kwartaal. Het fijne daarbij is, dat dit dividend redelijk veilig lijkt. En ik zie geen reden, waarom de groei van het dividend de komende jaren af zal nemen. Met het huidige tempo zal uw dividendrendement over 5 jaar meer dan 5,5% bedragen. Een aantrekkelijk perspectief vergeleken met de lage rente. De koers van het aandeel is de laatste weken flink gestegen. Als u nog een wat hoger rendement wilt, zet het aandeel dan op uw verlanglijstje en koop op een dip onder $35. 

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann