Jaargang 5, nummer 29, 25 april 2016

 

Het nieuwe Intel 

Eric Poelmann 
De tech-aandelen hebben een moeilijk eerste kwartaal achter de rug. Microsoft, Google en Intel stelden beleggers teleur. Google volg ik niet zo, omdat het aandeel geen dividend uitbetaalt. Over Microsoft kom ik nog te spreken, maar vandaag wil ik het met u hebben over Intel. De onderneming had een slecht eerste kwartaal. En ik wil eerst even wat over het slechte nieuws zeggen, voor ik iets vertel over het goede nieuws van Intel. De omzet bleef achter bij de verwachtingen van Wall Street. Dat kwam voornamelijk door de PC divisie, waar de omzet met 10% terug liep in vergelijking met vorig jaar. Een teruglopende omzet in de PC is iets, waar we al veel langer mee worden geconfronteerd. De netto winst groeide echter nog met 3%. Ook de winst per aandeel nam nog iets toe, al was dat door het opgelopen aantal aandelen iets minder. Maar voor de rest van 2016 had Intel voor zijn aandeelhouders weinig inspirerend nieuws. De resultaten zullen over de rest van 2016 wat minder zijn.

Focus op groei
Voor het personeel kwam de leiding met slecht nieuws. De onderneming gaat afscheid nemen van 12.000 medewerkers. Dit soort berichten zijn voor de aandeelouders over het algemeen minder slecht nieuws. Het betekent immers, dat er scherper op de kosten gaat worden gelet. En dat verklaart onder meer, waarom het aandeel zelfs licht omhoog ging na al het magere nieuws. Er was meer goed nieuws. Intel gaat minder energie steken in de dalende PC markt en zich meer richten op de nieuwe groeimarkten. Neem bijvoorbeeld de Internet of Things (IoT) divisie. Daar was de omzet 22% hoger dan een jaar geleden en de afdeling security software zag de omzet met 12% groeien. Bij de data center groep steeg de omzet met 9%. Het is dus niet allemaal kommer en kwel bij Intel. De onderneming gaat nu veel meer inzetten op de afdelingen, waar een duidelijke groei zichtbaar is. De PC wordt daarbij niet de rug toegekeerd, maar er wordt wel gas gegeven waar nu groei zichtbaar is.

Technische revolutie
Houden het slechte en het goede nieuws elkaar daarbij in evenwicht? Beleggers denken van wel en geven zelfs wat meer waarde aan het goede nieuws. Met name aan het feit, dat IoT en big data nu meer aandacht krijgen. Veel analisten hadden in een eerder stadium al de hoop uitgesproken dat Intel zijn koers in deze richting zou wijzigen, maar nu lijkt de onderneming er klaar voor te zijn. En voor mij zegt dat nog iets meer. Als een reus als Intel zich zo’n koerswijziging voorneemt, dan is dat een indicatie, dat we voor een technische revolutie staan. Ook in de smartphone sector zet Intel nu een voet achter de deur.

Koers kan stijgen
Voor ons als dividendbeleggers is Intel een mooi aandeel. Intel heeft onlangs zijn kwartaaldividend met 8,3% verhoogd naar 26 cent per aandeel. Daarmee komt het jaardividend uit op $1,04 wat een dividendrendement betekent van 3,3%. Met een payout ratio van 44,6% lijkt het dividend redelijk veilig en is er zelfs ruimte voor een verdere verhoging. Analisten zien bovendien voor het nieuwe Intel een koersstijging van 20% voor het komende jaar niet als ondenkbaar. U kunt het aandeel op het huidige niveau kopen.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann