Jaargang 5, nummer 33, 11 mei 2016

 

Meer dan 100 jaar dividend 

Eric Poelmann 
Nu steeds meer spaarders alternatieven zoeken voor een spaarrekening, hoor ik vaak de opmerking of het ene dan wel het andere aandeel betrouwbaar is. Een vraag die moeilijk te beantwoorden is, want wat is betrouwbaar? Hoeveel banken zijn er tijdens de laatste crisis niet in de problemen gekomen? En toch kijkt men als eerste naar een bank om het overtollige spaargeld onder te brengen. U kunt ook wel eens kijken naar beursgenoteerde aandelen met een mooie historie. Want er zijn bedrijven, die twee wereldoorlogen hebben overleefd, talloze recessies en zelfs de depressie van de jaren 30. En er zijn bedrijven bij, die al meer dan 100 jaar in staat geweest zijn om ononderbroken dividend uit te betalen. Zo’n geschiedenis telt ook. Het maakt zulke bedrijven meer betrouwbaar. Die bedrijven hebben immers aangetoond, dat ze respect hebben voor de aandeelhouder en dat er heel wat moet gebeuren, voordat ze de aandeelhouder in de kou laten staan.

Financiele kracht
Vandaag licht ik er zo’n bedrijf uit. Let wel, er zijn er meer. Beleggers die hun huiswerk wat willen doen, moeten de lijst met de Dividend Aristocraten er maar eens bijnemen. De onderneming, die ik vandaag bespreek, betaalt sinds de 19e eeuw dividend. Om precies te zijn sinds 1885. Als een onderneming in staat is zolang dividend uit te betalen, dan is dat een signaal van financiele kracht. Alle stormen zijn doorstaan en dat schept bij mij vertrouwen voor de toekomst. En niet alleen betaalt zo’n onderneming elk kwartaal weer zijn dividend, ook de koers vertoont over de jaren vaak een flinke stijging. Daarmee heeft u als belegger in het aandeel dubbelop profijt. U heeft inkomen en de koers vertoont ondanks ups en downs een geleidelijke stijging.

Monopolist
De onderneming die vandaag de revue passeert, is een goot nutsbedrijf. Het gaat om Consolidated Edison (NYSE: ED). De onderneming levert elektriciteit aan 3,7 miljoen klanten en gas aan nog eens 1,2 miljoen klanten. De meeste klanten van Consolidated Edison zitten in New York en omstreken. Veel nutsbedrijven zijn in feite monopolist in het gebied, waar ze de service leveren. De reden is eenvoudig. Het zou teveel kosten om een concurrerend systeem op te zetten. In Amerika is er geen loskoppeling van leveranciers en distributie zoals bij ons het geval is. Je hebt als afnemer dus geen keus. Je moet maar accepteren wie de leverancier is en de prijs betalen, die de leverancier vraagt. Daarvoor in de plaats is er van overheidswege een streng toezicht. Prijsstijgingen mogen alleen worden doorgevoerd na goedkeuring van de lokale autoriteiten. Die op hun beurt zorgen er wel voor, dat het nutsbedrijf voldoende inkomen heeft om de investeringen te financieren, zodat de continuïteit gewaarborgd blijft.

Groeidividend
Het resultaat is, dat de winst bij Consolidated Edison een heel stabiel verloop vertoont. Stabiel naar boven wel te verstaan en dat stelt dit nutsbedrijf in staat zijn dividend nu al 42 jaar op een rij te verhogen. De onderneming keert een kwartaaldividend uit van 67 cent per aandeel, waarmee het dividendrendement uitkomt op 3,61%. De payout ratio is met 66% wat aan de hoge kant, maar dat wordt mede veroorzaakt door de hoge afschrijvingen in de sector. Voor de belegger met een lange visie is Consolidated Edison zeker een overweging waard. Het is een aandeel dat op dips moet worden gekocht en dan moet worden weggelegd om rustig van het inkomen te genieten.

Consolidated Edison is een typische alsmaar meer dividend betaler (AMDB). De nieuwsbrief GroeiDividend van Eveline Vrisekoop besteedt veel aandacht aan dit soort aandelen. Wilt u meer over deze nieuwsbrief weten klik dan hier.

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann