Jaargang 5, nummer 35, 23 mei 2016

 

Duikt Pepsi weer onder $100? 

Eric Poelmann 
De koersen van aandelen neigen weer omlaag en het kon dit jaar wel weer eens zo zijn, dat we in de zomermaanden niet in aandelen moeten zitten. Dit herinnert mij aan John D. Rockefeller, die eens opmerkte dat het enige plezier in zijn leven was het bijschrijven op zijn rekening van al zijn dividend. En als de beurzen volatiel zijn, dan kun je begrijpen waarom hij zo dacht. Of de beurzen nu laag of hoog stonden, het maakte niet uit, want de dividendinkomsten vormden voor hem een continue stroom inkomsten. Helemaal bij die aandelen, die met de regelmaat van de klok dat dividend verhoogden. Zelf heb ik zo’n zelfde soort ervaring. Bijna 20 jaar geleden, toen ik 50 werd, heb ik voor mijzelf besloten mijn beleggingen volledig te concentreren op die aandelen, die dividend uitkeren. En ik vaar daar redelijk wel bij. Bij mijn strategie vind ik het eigenlijk niet erg als de koersen weer eens onder druk komen. Hoe lager hoe beter denk ik wel eens, zeker als de koersdruk wordt veroorzaakt door marktomstandigheden.

Koop op lager niveau
En het kon dus wel eens zijn, dat we weer een onrustige zomer tegemoet gaan. De bedrijfsresultaten in Amerika waren niet top, met name veroorzaakt door de hoge dollar. En vorige week ontstond er weer onzekerheid over een eventuele renteverhoging door de Amerikaanse Fed. Zelf geloof ik niet dat die er komt, maar de beurzen reageerden onmiddellijk. De beurs is bang voor een hogere dollar, waardoor de bedrijfsresultaten nog meer onder druk komen.  En als de beurs wat onder druk komt, dan biedt dat kansen met name voor betrouwbare aandelen. Het zijn ook die aandelen, die in een neergaande markt kunnen worden gekocht. Dividendaandelen met een rijke historie aan dividendverhogingen brengen een nog hoger dividendrendement als u ze op een lager niveau kunt kopen.

Omzetgroei
Zo’n aandeel is Pepsi (NYSE: PEP), een gigant in cola en andere frisdranken. In tegenstelling tot Coca Cola maakt het aandeel Pepsi nog altijd een flink progressie. Dat komt, omdat Pepsi zich tijdig naast de soda’s heeft gespecialiseerd in food. Kentucky Fried Chicken bijvoorbeeld is jaren geleden afgesplitst van Pepsi en heeft een formidabele ontwikkeling meegemaakt. De snacks maken nu nog altijd zo’n 20% uit van de omzet bij Pepsi en er zit een flinke groei in. Maar cola is nog altijd het belangrijkste segment bij Pepsi. Daarnaast doet de onderneming veel in sappen, thee en sportdrankjes. Ook die segmenten groeien nog heel behoorlijk.

Dividend Aristocraat
Pepsi heeft een dividendbeleid, waarbij het dividend elk jaar groeit. Daar is de onderneming in 1972 mee begonnen. Het dividend is dus 43 jaar op een rij verhoogd. Gecorrigeerd voor aandelensplitsingen betaalde Pepsi in 1972 een kwartaaldividend van 0,463 cent per aandeel. Nu is dat 70,3 cent per aandeel en het kwartaaldividend wordt in juni opnieuw verhoogd naar 75,3 cent. Daarmee is Pepsi een dividendaristocraat. Dat is een illustere groep van bedrijven, die minstens 25 jaar op een rij hun dividend hebben verhoogd. Valt de koers de komende weken terug onder $100 dan moet u zeker een paar aandelen in uw portfolio opnemen. Als de beurs erg tegenzit deze zomer, dan is een koers rond de $90 zelfs niet uitgesloten.

Pepsi is een aandeel met een groeidividend. Daar is Eveline Vrisekoop een specialist in. Een abonnement op GroeiDividend is de moeite waard. Wilt u wat meer weten, klik dan hier. 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann