Jaargang 5, nummer 49, 1 augustus 2016

 
Een kanshebber voor volgend jaar

Eric Poelmann

Het is nog wat vroeg om over 2017 na te denken, maar beleggen betekent altijd een beetje vooruit kijken. Vandaag doe ik dat met twee perspectieven. Op de eerste plaats, omdat ik hoe dan ook denk dat de dollar wat minder waard gaat worden. Daarmee zou dit jaar al een start moeten worden gemaakt, maar een mogelijke renteverhoging in Amerika gooit telkens roet in het eten. Ik geloof niet zo in een renteverhoging in Amerika op korte termijn. Misschien zien we nog iets van een hogere rente later dit jaar, maar het zou mij verbazen. Alleen als de dollar wezenlijk zou verzwakken, kan de Fed tot een renteverhoging besluiten. Een dure dollar werkt slecht voor veel grote Amerikaanse bedrijven. Die zien niet alleen hun export onder druk komen, maar ook de resultaten die in het buitenland worden behaald. En daar komen de presidentsverkiezingen in Amerika bij. De Fed is in de regel niet zo actief in de maanden voor de verkiezingen, dus ik houd het erop dat we tot december in ieder geval geen beweging in de rente zien.
 

Terug op het groeipad
Een tweede reden om vandaag met dit aandeel voor 2017 te komen is, dat verliezers van nu vaak de winnaars van het volgend jaar zijn. Niet altijd, maar vaak wel. Er zijn immers veel goede bedrijven op de beurs die ver onder hun hoogste koers staan, omdat het sentiment van beleggers zich voor een tijdje tegen die bedrijven heeft gekeerd. En er zijn aandelen van bedrijven bij, die de weg naar boven inmiddels weer hebben gevonden. Zo’n aandeel is Qualcomm (NASDAQ: QCOM). Het aandeel zat de afgelopen maand al behoorlijk in de lift en dat was niet verwonderlijk, want het kwartaalresultaat van de onderneming was gewoon goed. Dat werd beloond door de aandeelhouders. Beleggers keerden zich eerder dit jaar en ook vorig jaar tegen Qualcomm, omdat de groeistrategie tijdelijk was verlaten en alle aandacht was gericht op het verlagen van de kosten.
 

Versnelling
Maar de resultaten van het afgelopen kwartaal toonden aan dat de groei bij de onderneming weer terug is. Iets wat beleggers al even niet hadden gezien bij Qualcomm. Natuurlijk moet die groei worden gezien tegen de magere resultaten van een jaar geleden, en dat maant tot wat voorzichtigheid. Maar tegelijkertijd zien beleggers weer kansen voor het aandeel, want de groei gaat nu sneller dan het marktgemiddelde. En er zijn drie groeicomponenten die kunnen bijdragen aan een snelle verbetering van de resultaten van deze chip producent. Het Internet of Things (IOT), 5G en de ontwikkeling van de datacenters.
 

Mooi rendement
De onderneming heeft ook begrepen, dat aandeelhouders teleurgesteld waren de afgelopen tijd en is op dit moment bezig met een flinke inkoop van eigen aandelen op de beurs. Ook dat steunt de koers. Daarnaast werd in mei het kwartaaldividend met 10,4% verhoogd naar 53 cent per aandeel. Dat betekent $2,12 per jaar en bij de slotkoers van vrijdag is dat een dividendrendement van bijna 3,4%. Dat is flink meer dan u bij een spaarrekening aan rente krijgt. Qualcomm keert sinds 2003 dividend uit en heeft dat dividend elk jaar verhoogd. Bovendien lijkt de hoogte van het dividend voorlopig geen gevaar te lopen dankzij een pay-out ratio van minder dan 50%. Koop het aandeel op een dip en houd het dan voor langere tijd vast..

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann