Jaargang 5, nummer 52, 15 augustus 2016

 
Elke maand dividend (deel 1)

Eric Poelmann

Veel ouderen met wat spaargeld of vermogen, zouden graag inkomen uit dat vermogen willen halen. Maar als ik mijn spaarrekening bij de ING bekijk, dan moet ik het doen met een rente van 0,5% en dat krijg ik dan nog eens per jaar uitgekeerd. En dan moet ik nog hopen, dat die 0,5% overeind blijft, want er zijn tal van tekenen die erop wijzen, dat de rente nog wel wat lager kan. Daarom kom ik deze maand met een paar columns, waarin een relatief hoog dividend centraal staat en waar de uitkering elke maand plaatsvindt. Het zijn allemaal aandelen, waar ik zelf een positie in heb. Dus ik praat hier uit eigen ervaring.

De Gladstone groep
Vandaag heb ik het over een paar fondsen van David Gladstone. Ik ken deze man persoonlijk en ben altijd onder de indruk als ik hem hoor praten over zijn ervaringen. David beheert 4 fondsen, die elke maand dividend uitkeren. Het fonds waar ik de beste ervaring mee heb, is Gladstone Commercial Corp (NASDAQ: GOOD). Deze onderneming is een real estate investment trust (REIT) en de uitkering is al jaren gelijk: 12,5 cent per aandeel per maand, ofwel $1,50 per jaar. Bij de slotkoers van $17,90 van afgelopen vrijdag komt het dividendrendement uit op 8,4%. Gladstone Commercial Group belegt in industrieel en commercieel onroerend goed. Vaak met een sell and lease back constructie. Dat wil zeggen, dat Gladstone onroerend goed koopt van de eigenaar en het weer aan diezelfde eigenaar verhuurt. De koers van het aandeel wil nog wel eens op en neer bewegen. Ik heb het aandeel al jaren en heb koersen van boven de $18 gezien en van onder de $15. Als de koers weer eens een zwak moment vertoont, koop ik altijd wat aandelen bij. Bij zo’n aandeel moet je wat gevoel krijgen. Koop er nu een paar en blijf het aandeel volgen. Als de koers weer eens zakt, koop er dan wat bij voor een rendement tussen 8,4% en 10%. En geniet elke maand weer van de dividendbijschrijving.

Iets meer risico
Een ander aandeel in de Gladstone groep is Gladstone Capital Corporation (NASDAQ: GLAD). Hier hebben we te maken met een business development company (BDC). Dat is een soort investeringsmaatschappij, die kleine en middelgrote bedrijven aan kapitaal helpt, waar de banken het vaak laten afweten. Dat kan zijn in de vorm van een lening maar ook in de vorm van aandelenkapitaal. Die kleine bedrijven moeten wel accepteren, dat er over hun schouder wordt meegekeken in de bedrijfsvoering. Stijgt de rente, dan stijgt de rente van de leningen automatisch mee. En gaat zo’n klein bedrijf naar de beurs, dan geniet de BDC van een flinke koerswinst. Gladstone Capital betaalt al jaren een dividend uit van 7 cent per maand, $0,84 per jaar dus. Bij de slotkoers van vrijdag van $8,37 komt het dividendrendement uit op 10%. De koers van dit aandeel is een stuk volatieler. Zo zagen we het aandeel begin dit jaar terugvallen onder de $5. Dat werd veroorzaakt door een aantal deelnames in de oliesector, maar de koers heeft zich weer heel behoorlijk hersteld en achteraf gezien was de koersdaling een mooie koopkans.

Belastingvoordeel
Zowel de REIT als de BDC hebben in Amerika een belastingvoordeel. Als ze 90% van hun winst uitkeren aan hun aandeelhouders, dan hoeven ze geen vennootschapsbelasting te betalen. Daarom is het dividend zo hoog. Aandeelhouders betalen in Amerika een hogere dividendbelasting, maar dat geldt weer niet voor ons, want volgens het belastingverdrag, dat wij met Amerika hebben, wordt de belasting beperkt tot 15% withholding tax en die is vaak te verrekenen met de vermogensrendementsheffing in Nederland. Als Nederlandse belegger bent u dus in het voordeel.

Mijn collega Paul van den Heuvel heeft REIT’s en BDC’s in zijn portfolio van The Dividend Factory. Deze nieuwsbrief is gespecialiseerd in hoog dividend. Wilt u er meer over weten, klik dan hier.
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann