Jaargang 5, nummer 54, 22 augustus 2016

 
Elke maand dividend (deel 3)

Eric Poelmann

In deze serie over aandelen die elke maand dividend uitkeren, mag één van mijn favorieten niet ontbreken. Het is een real estate investment trust (REIT) in de retail sector. Een aandeel, dat inmiddels een respectabele historie heeft opgebouwd. Dat zien overigens veel beleggers en dat is ook de reden, dat het aandeel een beetje duur geworden is. Het gaat om Realty Income (NYSE: O). Hoewel het aandeel pas iets meer dan 20 jaar een beursnotering heeft, betaalt het al zo’n 47 jaar elke maand dividend aan zijn aandeelhouders. En de laatste 76 maanden is het dividend telkens verhoogd. In totaal heeft Realty Income al meer dan $4 miljard aan zijn aandeelhouders uitgekeerd. Het dividendrendement is 3,62%.

Winstmaker
Realty Income is dus niet zomaar een REIT. De onderneming heeft door de jaren een portfolio opgebouwd van meer dan 4600 gebouwen, die allen worden verhuurd onder triple net voorwaarden. Dat betekent, dat de huurder de belasting, de verzekering en het onderhoud betaalt. De meeste gebouwen zijn niet te groot en hebben maar één huurder. Bovendien zijn ze vrijstaand. Er zitten veel restaurant-ketens in, maar ook bioscopen, service centers en winkels. Realty Income is een echte winstmaker voor haar aandeelhouders. The FFO (funds from operations) steeg afgelopen kwartaal weer met 4,4% en dat belooft weer dividendverogingen in de volgende maanden.

Recessiebestendig
Toen het aandeel in 1994 naar de beurs kwam, was de koers van het aandeel $7,63. Nu is die koers $66,80 en hebben we al een hoogste koers van $72 gezien. Het maandelijks dividend begon in 1994 met 7,5 cent en nu betaalt Realty Income 20,1 cent per maand. Het dividendrendement is door de jaren heen dus wel gedaald, maar dat is de marktrente ook. Uit die hoek gezien is er dus wel een risico aan het aandeel. Maar Realty Income heeft zijn portfolio uitgekiend opgebouwd. Zo zitten er aandelen in die een recessie kunnen weerstaan zoals benzinestations en drogisterijen en apotheken. Ook zitten er aandelen in uit de dienstverlening zoals fitness centra en van winkelketens, die op lage prijzen geconcentreerd zijn. Daarnaast zijn de huurovereenkomsten allen van lange duur, tussen 15 en 20 jaar. En allemaal hebben ze een index. Daarmee is groei in het inkomen van Realty Income verzekerd.

Koers is wat hoog
Toch kunnen we de risico’s niet helemaal uit de weg gaan. Zo kan de rente gaan stijgen waardoor leningen duurder worden. Dat kan natuurlijk gebeuren, maar de REIT heeft langdurige lenings-overeenkomst afgesloten, waardoor dat risico wordt teruggebracht. Of er kan een grote huurder failliet gaan, wat kan uitmonden in leegstand. En de investeringsmogelijkheden kunnen worden aangetast als de economie in een recessie belandt. Alles bij elkaar denk ik dat de risico’s te overzien zijn. Toch blijft de koers nu wat aan de hoge kant. Mocht u het aandeel hebben, dan zou ik rustig afwachten tot de koers weer wat daalt. Hebt u het aandeel nog niet, dan kunt u een paar aandelen kopen en door het te volgen krijgt u een gevoel bij dit aandeel. U koopt dan later bij op een lagere koers.

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann