Jaargang 5, nummer 68, 2 november 2016

 
Vertrouwen in de toekomst

Eric Poelmann

Dividendbeleggers kijken bij hun keuzes vaak naar de historie van een dividendaandeel. Zeker als ze liefhebbers zijn van dividendgroei. Hoe langer een onderneming zijn dividend door dik en dun laat groeien, hoe meer vertrouwen de dividendbelegger in de regel heeft dat dit ook in de toekomst zal gebeuren. Dat betekent wel dat bedrijven, met weinig historie in dividendgroei, veel minder kans maken om geliefd te worden bij de gemiddelde belegger. Toch zijn het deze “beginners” waar een beetje speculatieve dividendbelegger veel plezier van zou kunnen hebben. Natuurlijk weten we niet of deze aandelen ook in een instabiele periode hun dividend blijven uitkeren, laat staan groeien. Dat is het speculatieve aspect. Maar de geschiedenis heef ook geleerd, dat aandelen met een groeidividend het over een langere periode beter doen dan het marktgemiddelde. Dat komt, omdat Dividend Aristocraten vaak voorzichtiger met hun kapitaal omspringen en alleen daar investeren, waar zich de beste groeikansen voordoen.

Het is niet eenvoudig aandelen te vinden, waar de dividendhistorie van kortere duur is dan die bij de Dividend Aristocraten. Je moet immers niet alleen kijken naar de hoogte van het huidige rendement, maar ook naar zaken als potentiele groei van het dividend, waarbij een inschatting moet worden gemaakt van de toekomstige winstontwikkeling en de ontwikkeling van de cash flow. Dat maakt het dividend immers betrouwbaar. Cloud computing is een trend, waar ik veel vertrouwen in heb. Steve Jobs, de man die Apple groot maakte, liet zijn oog jaren geleden al vallen op de cloud. Maar het echte succes is pas van de laatste jaren sinds Amazone en Microsoft er flink mee aan de weg timmeren.

Voor de cloud computing zijn grote datacenters nodig. Gebruikers van die datacenters zitten nog altijd met een onzekerheid. Zijn hun gegevens voldoende afgeschermd zodat derden daar niet bij kunnen. QTS Realty Trust (NYSE: QTS) heeft op die onzekerheid handig ingespeeld. De onderneming is een data center REIT, maar een REIT die werkt in een niche. QTS Realty Trust heeft 24 data centers in vijf landen en vier continenten. De onderneming werkt voor klanten die de maximale zekerheid willen, dat hun gegevens veilig zijn afgeschermd. Er zijn 1000 klanten waarvan de Amerikaanse overheid de meest toonaangevende is. Twee andere belangrijke sectoren zijn de medische en de financiele. Het voordeel van werken in een niche als deze is, dat er hoge marges kunnen worden gerealiseerd en hoge return on capital is. QTS Realty Trust is momenteel bezig de capaciteit in de bestaande data centers flink te verhogen. Daarmee kan de omzet en de winst van de onderneming flink groeien. Zeker nu wereldwijd de zorgen over de veiligheid op het internet flink zijn toegenomen.

QTS Realty Trust is een nieuwe REIT en heeft nog weinig historie als een dividendbetaler. In december 2013 werd voor het eerst een dividend van 24 cent uitgekeerd. Sindsdien is telkens in maart het dividend met gemiddeld 12% verhoogd. Inmiddels is het kwartaaldividend opgelopen naar 36 cent en de volgende verhoging kunnen we in maart 2017 verwachten. Het dividendrendement komt uit op 3,25%. De onderneming keert voorzichtig uit, want veel van de inkomsten worden gebruikt voor investering in nieuwe en uitbreiding van data centers. De payout ratio is met 57% voor een REIT buitengewoon laag. Daarmee lijkt het dividend heel veilig. De koers is flink teruggelopen met de mogelijke verhoging van de rente in december. Dat maakt het aandeel extra aantrekkelijk. De te verwachten groei geeft vertrouwen voor de toekomst.
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann 
  

De auteur heeft geen positie in Realty Trust. 

Eric Poelmann (1947) is redacteur van DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.