Jaargang 5, nummer 70, 14 november 2016

 
Een nieuw elan

Eric Poelmann

Menigeen zal woensdagmorgen bij het wakker worden de schrik om het hart geslagen zijn. Donald Trump wordt de nieuwe president van Amerika. Hoe is het mogelijk zullen velen zich hebben afgevraagd. Maar over hoe het mogelijk is, gaat mij nieuwsbrief niet. Wel over de gevolgen voor de financiele wereld. Zelf zat ik die morgen vroeg in de auto op weg naar Schiphol voor mijn vlucht naar Amerika. Met twee collega’s, die een week naar Amerika zouden komen. We hoorden dat de beurzen in het verre oosten zo’n 5% in de min stonden en dat ook de futures in Europa en Amerika op een zware daling wezen. Maar hoe anders zou het allemaal worden? Beleggers realiseerden zich, dat wat zaken misschien zouden veranderen, maar al die veranderingen hoeven niet negatief uit te pakken. Uitspraken die worden gedaan in een verkiezingscampagne moeten niet allemaal serieus genomen worden. Het verhaal over de muur tussen Mexico en Amerika bijvoorbeeld, die gaat er echt niet komen. Die muur was één van de opvallendste verkiezingsbeloftes. Wel zal immigratie en grensbewaking onder de loep genomen worden. Obamacare zal ook niet verdwijnen. Wel zal het één en ander aan die wetgeving in de zorgsector veranderen. En natuurlijk zal de sfeer in Washington onder zakenman Trump een flinke verandering ondergaan. 
  

BeleggersFair


Vennootschapsbelasting
Zakelijke overwegingen zullen meer een hoofdrol gaan spelen dan alleen maar politieke. Op het gebied van belastingen bijvoorbeeld. Bij de inkomstenbelasting verwacht ik niet teveel veranderingen, maar bij de vennootschapsbelasting wel. Amerika kent nu zo ongeveer de hoogste vennootschapsbelasting ter wereld. Amerikaanse bedrijven betalen 35% over hun winst. Grote bedrijven huren legers juristen in op fiscaal gebied om dit hoge tarief te ontwijken. Een sprekend voorbeeld is Apple (NASDAQ: AAPL) dat een groot deel van zijn winst in het buiteland geparkeerd heeft. Het gevolg is, dat de Amerikaanse schatkist een flinke bron van inkomsten mist. Andere bedrijven wijken helemaal uit en doen overnames buiten Amerika om vervolgens het hoofdkantoor te vestigen bij het overgenomen bedrijf en zo de veel te hoge vennootschapsbelasting helemaal te ontwijken. Trump wil naar een vennootschapsbelasting van 15%. Daarvoor heeft hij wel het congres nodig. En na de verkiezingen hebben de republikeinen in zowel de senaat als het huis van afgevaardigden de meerderheid, dus op dat gebied verwacht ik verandering. Niet alleen Apple zal daarvan profiteren. Ook Microsoft (NASDAQ: MSFT) heeft veel winst in het buitenland gestald.  

Infrastructuur
Een ander speerpunt van Trump is de infrastructuur in Amerika. En hij heeft daar een punt. Als ik de kwaliteit van veel wegen zie en die vergelijk met de kwaliteit in Nederland, dan is de situatie in Amerika om te huilen. Dat geldt ook voor veel vliegvelden die verouderd zijn. Om maar niet te praten over het spoor. De aanpak van de infrastructuur gaat veel geld kosten, maar ook veel banen opleveren. Een onderneming die kan profiteren van een nieuw beleid in de infrastructuur is Caterpillar (NYSE: CAT). Het bedrijf is gespecialiseerd in grondverzetmachines en die zijn hard nodig als Amerika zijn wegennet wil vernieuwen. Caterpillar heeft de laatste jaren de wind tegen gehad omdat de markt voor grondstoffen in elkaar is gezakt. Maar nu infrastructuur een topic wordt onder Trump, kan Caterpillar uit het dal kruipen. De onderneming heeft een dividendrendement van 3,31%, al moet er wel worden bij gezegd, dat het kwartaaldividend van 77 cent per aandeel dit jaar voor het eerst sinds jaren niet is verhoogd. Toch zie ik het aandeel als een kanshebber. 

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann 
  

De auteur heeft een positie in Apple, Microsoft en Caterpillar.

Eric Poelmann (1947) is redacteur van DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.