Jaargang 5, nummer 73, 28 november 2016

 
Nieuwe kansen voor BDC’s

Eric Poelmann

Hoog dividend is prettig voor beleggers die uit zijn op inkomen, maar de keerzijde is een hoger risico. Wie business development companies (BDC’s) in zijn portfolio heeft, kan over de risico’s meepraten. Veel BDC’s hadden geïnvesteerd in de oliesector. Toen de prijs van olie ging dalen, daalden de koersen van de BDC’s mee. Sommige BDC’s reduceerden ook het dividend, maar niet alle BDC’s verdienden zulke grote koersdalingen. Inmiddels is de rust op het oliefront een beetje teruggekeerd, al is de prijs van olie wel op een flink lager niveau. En het lijkt erop, dat beleggers met wat gevoel voor risico op het huidige niveau wel weer in dit soort bedrijven kunnen investeren. Veel BDC’s hebben een dividendrendement van rond de 9% en noteren nog altijd onder de boekwaarde.

Stijgende rente
Het geheim zit hem in de stijgende rente. De kans dat de Fed de rente in december verhoogt, schat ik in op bijna 100%. Veel leningen die de BDC’s aan hun klanten hebben verstrekt, hebben een zogenaamde floating rate. Dat wil zeggen, dat als de rentetarieven omhoog gaan, de BDC’s meer verdienen. Voor wie mij nog niet zolang volgt, een BDC’s is een soort bank, waar vooral kleinere bedrijven geld kunnen lenen waar de grote banken dat niet doen. Het geld daarvoor krijgt de BDC onder andere via de uitgifte van aandelen. De Amerikaanse overheid staat sympathiek ten opzichte van de BDC vanwege de hulp aan kleinere bedrijven. De BDC hoeft daarom geen vennootschapsbelasting te betalen als 90% van de winst wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Alleen betaalt die aandeelhouder in Amerika een flink hogere dividendbelasting. Voor ons wordt die dividendbelasting beperkt tot 15% withholding tax, en die kan in veel gevallen worden verrekend met de belasting in box drie. Dat maakt de BDC voor ons Nederlanders extra interessant.

Let op kwaliteit
Ik denk dat de rente in 2017 nog wel wat meer kan stijgen. Daarmee kunnen de koersen van de BDC’s nog wel wat verder oplopen. Niet alle BDC’s zijn echter even goed. Sommige hebben een zwakker management en zijn niet altijd even gelukkig bij het beoordelen van de kredietwaardigheid van hun klanten. Een BDC, die zwaar is ondergewaardeerd, is Pennant Park Investment (NASDAQ: PNNT). Pennant is afgestraft omdat het zwaar in de energiesector zat, maar heeft nu een rendement van 15% en heeft een koers zwaar onder de boekwaarde. In de koers zit natuurlijk nog het risico verdisconteerd, dat één of meer klanten de rente in geval van een stijging niet kunnen opbrengen.

Favoriet
Eén van mijn favorieten in de BDC sector is Hercules Capital (NYSE: HTGC). Hercules is gespecialiseerd in leningen aan tech- en biotechbedrijven. Dit soort bedrijven hebben zich over het algemeen minder in de schulden gestoken dan bedrijven in de energiesector. Hercules is wel wat overgewaardeerd. De koers noteert zo’n 40% hoger dan de boekwaarde. Een flinke premie voor een BDC, maar het bedrijf heeft in het verleden bewezen goede keuzes te kunnen maken en deelnemingen in bedrijven met een flinke winst te kunnen verkopen. Bovendien heeft Hercules Capital een dividendrendement van 9%.

Paul van den Heuvel heeft zich met The Dividend Factory gespecialiseerd in aandelen met een hoog dividend. Wilt u meer weten over aandelen die hij in zijn portfolio heeft, klik dan hier

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann 
  

De auteur heeft een positie in Pennant Park Investment en Hercules Capital.

Eric Poelmann (1947) is redacteur van DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.