Jaargang 5, nummer 76, 19 december 2016

 
Dit aandeel maakt een kans

Eric Poelmann

Beleggers kopen een aandeel graag als het in de lift zit en het krijgt wat minder aandacht als de zaken niet perfect draaien. Zo’n aandeel, dat momenteel niet helemaal naar behoren draait, is het Amerikaanse warenhuisconcern Wal-Mart (NYSE: WMT). Enkele weken geleden schreef ik ook al over dit aandeel, omdat het zijn internetbusiness niet goed voor elkaar heeft. Tenminste in vergelijking met Target. De koers van Target is omhoog geschoten, terwijl die van Wal-Mart redelijk stabiel gebleven is. Beurshandelaren zijn wat sceptisch over Wal-Mart, maar misschien is daarom nu wel het moment daar om wat aandelen van dit warenhuisconcern in uw portfolio op te nemen.

Goedkoop
De belangrijkste reden voor opname is misschien wel het betrouwbare dividend, dat het concern in goede en slechte tijden uitbetaalt. Het dividendrendement van 2,8% is niet het hoogste, maar met een payout ratio van 42,89% is het wel betrouwbaar en de kans is wel heel klein, dat deze onderneming de uitkering van het dividend zou staken. Zelf bij een flinke recessie. Sterker nog, de onderneming heeft een historie van een alsmaar stijgend dividend en met een koers/winst verhouding van 15,5 lijken de aandelen op het huidige niveau aantrekkelijk. Wal-Mart is gespecialiseerd in laag geprijsde artikelen. Daarmee blijft de onderneming in een recessie ook aantrekkelijk voor de consument. Wal-Mart heeft naast een warenhuisassortiment ook een uitgebreid supermarktassortiment. Daarmee komt er tijdens een recessie voldoende publiek binnen voor alledaagse boodschappen. Voor beleggers biedt dat de zekerheid, dat het in economisch slechte tijdens met Wal-Mart niet stijl bergaf gaat.

Nieuw concept
De grootste problemen bij Wal-Mart is e-commerce en dan met name Amazone. De onderneming heeft het ontwikkelingstempo van Amazone niet kunnen bijhouden, maar het probleem is onderkend en Wal-Mart heeft flink geïnvesteerd in de internetbusiness. En de revenuen daarvan moeten nog komen. De belangrijkste investering was de overname van Jet.com voor $3,3 miljard. Het management van Jet is nu verantwoordelijk voor de online business van Wal-Mart, en dat werpt vruchten af. In het laatste kwartaal ging de internetomzet met 20,6% omhoog. En dat lijkt nog maar het begin, want Wal-Mart lijkt zich een weg te gaan zoeken in de combinatie van internetwinkelen en direct afhalen. En de ervaring van Wal-Mart met warenhuizen, distributie en transport, lijkt Wal-Mart hierbij goed van pas te komen.

Click-and-collect
Noemenswaardig is de test met Pickup and Fuel location met convenience stores. Hierbij kunnen klanten goedkoop tanken en via een drive-through de online bestelde producten ophalen. Het is een nieuw systeem, waarmee Wal-Mart een voorsprong op Amazone wil krijgen als het gaat om online supermarkt shopping. Amazone moet eerst nog ervaring opdoen met gekoeld transport en winkels, waar verse producten kunnen worden verkocht. Wal-Mart heeft al veel ervaring met dit soort infrastructuur. Wal-Mart breidt zijn click-and-collect service inmiddels snel uit. Klanten kunnen hier bestellen uit het complete warenhuisassortiment en dat ophalen bij de deur van het dichtstbijzijnde warenhuis.

Positief voor 2017
Dit kerstseizoen moet een barometer zijn of Wal-Mart succesvol gaat zijn met zijn nieuwe online strategie. Komen er veel klanten die op het laatste moment kerstinkopen willen doen, dan kan dat de impuls zijn voor omzetgroei via internet. Lukt het niet, dan zal Wal-Mart het de komende tijd wat moeilijker krijgen. De onderneming is echter niet zo slecht als de koersontwikkeling van de laatste jaren mag doen geloven. Het nieuwe jaar zou voor Wal-Mart wel eens een goed jaar kunnen worden. We kunnen hierop een voorschot nemen en het aandeel nu oppikken. Bovendien verwacht ik ook voor de komende jaren een dividendgroei.

Wilt u meer weten over aandelen met een GroeiDividend dan is de nieuwsbrief van Eveline Vrisekoop een aanbeveling. Wilt u hierover meer weten, klik dan hier
 

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann    

 
De auteur heeft een positie in Wal-Mart.

Eric Poelmann (1947) is redacteur van DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.