Jaargang 6, nummer 9, 1 februari 2017

 
Defensief beleggen

Eric Poelmann

De Dow is in januari boven de 20.000 uitgekomen en de scherpe stijging sinds de Amerikaanse verkiezingen maant tot voorzichtigheid. Er is zeker een reactie op komst en op het moment dat ik mijn column schrijf, zien we de grootste daling sinds maanden. Dalingen horen bij een beurs en toch zeker als we zo’n periode met stijging achter de rug hebben. Dat betekent, dat defensief beleggen actueel is. Defensieve aandelen betalen zichzelf terug als de beurzen in een dip zitten. En als het aandelen zijn met een mooi groeiperspectief, is het risico te overzien. Een stijgende rente kan ook de koers van defensieve aandelen onder druk zetten, maar de rente stijgt alleen als de economie het beter doet en dat is weer goed voor de defensieve aandelen met een groeiperspectief.

Innovatie
Een aandeel, dat zeker uw aandacht verdient, is het Amerikaanse Becton Dickinson (NYSE: BDX). De onderneming produceert onder andere injectienaalden. Daarnaast brengt Becton Dickinson katheters en insuline injectie kits op de markt. Hiermee is de onderneming leverancier van zowel ziekenhuizen als particulieren. De onderneming levert ook in de opkomende markten en de omzet daar loopt jaarlijks flink op. De onderneming realiseert 15% van zijn omzet in de opkomende landen. Becton Dickinson is een onderneming met een hoog innovatie gehalte. Zo verhogen de pennaalden voor diabetici de veiligheid en de precisie van injecties. Door de toename van het aantal suikerpatiënten kent de onderneming een flinke groei in de afzet.

Dollar
De omzet kent een extra groei door het samengaan met CareFusion, een producent van infusiepompen en andere medische producten. De infusiepompen van CareFusion gaan mooi samen met de injectienaalden van Becton Dickinson en door dit samengaan wordt de omzet van beide ondernemingen gestimuleerd. De combinatie van beide ondernemingen zal voor een extra winst zorgen van 10% tot 11% in het lopende fiscale jaar, dat in september afloopt. Maar als we het over geneesmiddelen hebben, dan moeten we ons realiseren, dat met de republikeinse meerderheid in het Amerikaanse parlement, Obamacare gevaar loopt. En dat is niet de enige bedreiging. De sterke dollar tast omzet en winst, gerealiseerd buiten Amerika, aan. Beide worden gemeten in dollars en stijging van de dollar betekent dus minder winst in dollars. Toch maak ik me over dat laatste minder ongerust. De regering Trump heeft immers al aangekondigd een hoge dollar voor het bedrijfsleven niet zo te zien zitten.

Dividend
Het dividend van Becton Dickinson is niet zo indrukwekkend. De onderneming keert een kwartaaldividend uit van 73 cent. Daarmee wordt een dividendrendement gerealiseerd van 1,67%. Maar het geheim van het dividend van de onderneming zit hem in de groei. Zo is het jaarlijkse dividend in de laatste 10 jaar met 156% gegroeid van $1,14 naar $2,92. En in de afgelopen 5 jaar is het dividend elk jaar met iets meer dan 10% opgetrokken. De onderneming heeft ook een reputatie op te houden, want het dividend is de afgelopen 44 jaar elk jaar verhoogd. Aankoop is verantwoord.

Wilt u meer weten over aandelen met een GroeiDividend, dan is de nieuwsbrief van Eveline Vrisekoop eigenlijk onmisbaar. Zij komt maandelijks met een geactualiseerd overzicht van de beste aandelen met een groeidividend. Wilt u hierover meer weten, klik dan hier.

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann

 
De auteur heeft een positie in Becton Dickinson.  

Eric Poelmann (1947) is redacteur van DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.