Jaargang 1, nummer 71, 1 oktober 2012

 

Technologie-aandelen in the dividend picture

600_i26_150_dhr_e_poelmann.jpgTechnologie-aandelen zijn nu niet direct de aandelen die je in deze rubriek zou verwachten. Historisch gezien zijn het slechte dividendbetalers. Technologiebedrijven investeren hun winst liever in nieuwe ontwikkelingen. Of kan ik beter zeggen: Investeerden? Want we zien de afgelopen jaren een trend, die wijst op een beleidsverandering. Het meest in het oog lopend is Apple (NASDAQ: AAPL). Die heeft deze maand voor het eerst in 17 jaar zijn aandeelhouders met een kwartaaldividend van $2,65 beloond. Ervan uitgaande dat de onderneming dit een jaar volhoudt, komen we op een dividend van $10,60 wat een dividendrendement betekent van ongeveer 1,6%. Hiermee komt de onderneming op een payout ratio van slechts 24,9. Nemen we daarbij de enorme berg cash waarop Apple zit, dan mag worden aangenomen dat de onderneming zijn dividend de komende jaren zal verhogen. Daarmee is Apple echter nog lang geen Alsmaar Meer Dividend Betaler (AMDB). Om aan die kwalificatie te kunnen voldoen, moet de onderneming een lange historie van dividendverhogingen hebben. Maar Apple zou over een aantal jaar wel een AMDB kunnen worden.

Een onderneming in dezelfde sector die daar veel dichter tegenaan zit, is Microsoft (NASDAQ: MSFT). Ook deze onderneming zit op een enorme berg cash en de geruchtenmachine op Wall Street zei, dat Microsoft dit najaar wel eens flink kon gaan uitpakken met ofwel een grote dividendverhoging, of een bonusdividend. Het is een “bescheiden” dividendverhoging geworden van 15%, want de software gigant kondigde vorige week aan dat het zijn kwartaaldividend gaat verhogen van 20 naar 23 cent per aandeel. Daarmee komt het aandeel op een dividendrendement van rond 3%. Niet slecht vergeleken met het gemiddelde dividendrendement van de S&P 500, dat rond de 2% ligt. Het dividend bij Microsoft komt uit de vrije cashflow. Dat is het bedrag dat de onderneming overhoudt aan winst, nadat de investeringen zijn gedaan om Microsoft ook in de toekomst te laten doorgroeien. Microsoft genereerde $29 miljard aan vrije cashflow in het afgelopen boekjaar, dat 30 juni is afgelopen. Ongeveer de helft van alle omzet van Microsoft wordt in Amerika gegenereerd. Daarmee kunnen we er ook vanuit gaan, dat de helft van de vrije cashflow uit Amerika komt. Dat is belangrijk, want alle buitenlandse winst zou eerst naar Amerika gebracht moeten worden om te kunnen worden uitgekeerd. Dat betekent dat de onderneming eerst flink belasting zou moeten afdragen over dat deel van de winst. Dus gaan we even uit van een vrij beschikbare cashflow van $14,5 miljard. Met de uitkering van 23 cent per kwartaal die de onderneming nu doet, komt de onderneming op een winstuitkering van $7,36 miljard. Dat is iets meer dan de helft van wat de onderneming zou kunnen uitkeren. Microsoft keert pas sinds augustus 2004 regelmatig dividend uit. Gerelateerd aan het boekjaar van de onderneming, ziet de dividendontwikkeling er als volgt uit:

Boekjaar 2005: dividend 32 cent
Boekjaar 2006: dividend 35 cent (plus 9,38%)
Boekjaar 2007: dividend 40 cent (plus 14,29%)
Boekjaar 2008: dividend 44 cent (plus 10%)
Boekjaar 2009: dividend 52 cent (plus 18,18%)
Boekjaar 2010: dividend 52 cent
Boekjaar 2011: dividend 64 cent (plus 23,08%)
Boekjaar 2012: dividend 80 cent (plus 25%)
Boekjaar 2013: dividend 92 cent (plus 15%)

In acht jaar tijd heeft Microsoft zijn dividend dus met 187,5% verhoogd. Maar beleggen is ook vooruit zien. Hoewel het gemeten aan onze criteria nog geen AMDB is, is er een grote kans dat het wel een AMDB gaat worden. Want de onderneming genereert genoeg omzet en vrije cashflow om ook de komende jaren zijn dividend met minstens 15% en misschien wel meer te verhogen. Dat zou zelfs meer kunnen zijn als de onderneming zijn buitenlandse winsten naar Amerika zou halen en daar gewoon belasting over zou betalen. Microsoft zou dan ook nog eigen aandelen kunnen gaan inkopen. Daarbij komt, dat de onderneming met Windows een dominante positie inneemt in de markt van operating systems. Windows en ook Office zullen ook in de toekomst voldoende cash genereren. Daarmee zal Microsoft ook de komende jaren zijn dividend telkens met dubbele cijfers gaan verhogen en zal het aandeel op termijn in de lijst van AMDB’s van GroeiDividend.nl verschijnen. Ik geef toe, dat ik wat in de toekomst kijk, maar in dit geval lijkt me dat wel verantwoord.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann